Baltijas valstu sadarbības prioritātes 2017.gadā – drošība, enerģētika, transporta infrastruktūra un atbalsts pētniecībai

(28.10.2016.)
VideoGalerija

Baltijas valstu parlamentu sadarbības prioritātes 2017.gadā būs drošība un aizsardzība, visaptveroša pieeja enerģijas tirgum, transportam un infrastruktūrai, kā arī labvēlīgas vides veidošana pētniecībai un inovācijām. Par to piektdien, 28.oktobrī, Rīgā notiekošajā Baltijas Asamblejas (BA) 35.sesijā, pieņemot nobeiguma dokumentu, vienojās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentārieši.

Sesijas noslēgumā parlamentārieši pieņēma arī rezolūciju, kurā aicina Baltijas valstu parlamentus un valdības, kā arī Baltijas Ministru padomi uz ciešāku sadarbību, ietverot konkrētas rekomendācijas par savstarpējiem koordinācijas pasākumiem dažādās jomās.

„Šīs rekomendācijas nav tikai politiskās deklarācijas, bet gan mērķorientēti soļi, kas mums jāsper, lai apvienotu resursus, samazinātu izmaksas, ciešāk integrētu mūsu valstis Eiropas kopējā telpā un pārstāvētu mūsu valstu intereses,” uzsver BA prezidents un BA Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns.

Rezolūcija ietver rekomendācijas par migrācijas un bēgļu krīzi, tiesībsargājošo iestāžu, kā arī robežsardzes dienestu ciešāku sadarbību. Tāpat tās aptver sadarbību enerģētikas nozarē, ekonomikā, kā arī transporta un infrastruktūras jomā. Uzsvērti arī kopīgi veselības aprūpes projekti un sadarbība izglītības, pētniecības un tehnoloģiju pārneses jomā.

Tāpat rezolūcijā uzmanība pievērsta jautājumam par demogrāfisko situāciju un ģimenes atbalsta politiku Baltijas valstīs, kā arī ārvalstīs dzīvojošo Baltijas valstu pilsoņu bērnu tiesību aizsardzību.

BA dalībnieki nolēma, ka nākamā asamblejas sesija notiks 2017.gada 9. un 10.novembrī Tallinā. Prezidējošās valsts funkcijas nākamgad uzņemsies Igaunija, un BA prezidents Igaunijas prezidentūras laikā būs Helirs Valdors Sēders (Helir-Valdor Seeder).

27. un 28.oktobrī Rīgā uz Baltijas Asamblejas (BA) 35.sesiju sanāca deputāti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentiem, lai spriestu par tādiem jautājumiem kā migrācija un Eiropas Savienības ārējās robežas apsardzība, demogrāfiskā situācija Baltijas valstīs, kā arī reģionālās transporta infrastruktūras attīstība, īpašu uzmanību veltot Rail Baltica projektam.

 

Informācija par BA:
Latvija 2016.gada 1.janvārī uz gadu kļuva par Baltijas Asamblejas prezidējošo valsti.
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Fotogrāfijas no BA 35.sesijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157672218931763
Video par BA 35.sesiju: https://www.youtube.com/watch?v=dAWcQFrpcN0
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests


Svētdien, 28.aprīlī