Inese Lībiņa-Egnere: Latvijai ir liels potenciāls attīstīt ekonomisko sadarbību ar Arābu līgas valstīm

(07.10.2016.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere piektdien, 7.oktobrī, Saeimas namā tiekoties ar Arābu līgas valstu Ekonomiskās savienības Padomes ģenerālsekretāru vēstnieku Mohamedu al Rabea (Mohamed Mohamed Al.Rabea), aicināja attīstīt ekonomisko sadarbību starp Ziemeļāfrikas, Persijas līča un Tuvo Austrumu valstīm un Latviju. I.Lībiņa-Egnere pauda gandarījumu, ka Latvijas vēstniecība Ēģiptē un vēstniecība Apvienotajos Arābu Emirātos ievērojami sekmē sadarbību ar šī reģiona valstīm.

Līdz ar Saeimas priekšsēdētajas biedri parlamentā ar Arābu līgas valstu Ekonomiskās savienības Padomes ģenerālsekretāru vēstnieku tikās arī deputāts Hosams Abu Meri, kurš vada vairākas Saeimas deputātu sadarbības grupas ar arābu valstu parlamentiem, piemēram, Ēģiptes, Jordānijas, Kuveitas, Libānas un Saūda Arābijas parlamentu.

Tikšanās laikā pārrunātas iespējas attīstīt divpusējos parlamentāros sakarus starp Latviju un Arābu līgas valstīm, kā arī Arābu parlamentu, kurā pārstāvētas Arābu līgas dalībvalstis. Tāpat M.al Rabea rosināja attīstīt sadarbību parlamentu nozaru komisiju līmenī, lai varētu pilnveidot likumdošanu ciešākai valstu ekonomiskajai sadarbībai. Vēstnieks uzsvēra, ka Latvija, kur daudzas sievietes ieņem augstus amatus, var kalpot par iedvesmu un paraugu arābu pasaulei, veicinot aktīvāku sieviešu līdzdalību politikā un ekonomikā. M.al Rabea izteica ielūgumu I.Lībiņai-Egnerei decembrī uzrunāt dalībniekus Arābu sieviešu parlamentāriešu reģionālajā konferencē.

Saeimas priekšsēdētājas biedre uzsvēra, ka pagājušā gada pozitīvā tirdzniecības dinamika ar Arābu līgas valstīm dod signālu abu pušu uzņēmējiem par iespēju attīstīt veiksmīgu sadarbību. Vienlaikus I.Lībiņa-Engere aicināja Arābu līgas valstis izskatīt investīciju iespējas Latvijā. I.Lībiņa-Egnere kā perspektīvākās nozares ciešākai sadarbībai minēja lauksaimniecību un pārtikas rūpniecību, kokapstrādi un metālapstrādi, transportu un loģistiku, kā arī informācijas tehnoloģijas un tūrismu.

M.al Rabea sarunā uzsvēra nepieciešamību veicināt aktīvākus biznesa sakarus un norādīja, ka to vislabāk varētu panākt, sekmējot ciešāku praktisku sadarbību starp abu pušu uzņēmējiem. Perspektīva būtu Arābu līgas valstu un Latvijas uzņēmēju padomes izveide, rosināja vēstnieks.

Abas puses pārrunāja sadarbības iespējas arī transporta un loģistikas jomā. I.Lībiņa-Egnere uzsvēra priekšrocības, ko sniedz Latvijas stratēģiski izdevīgais ģeogrāfiskais novietojums un attīstītā infrastruktūra. Tāpat Latvijas puse akcentēja arī veselības tūrisma, kā arī augstākās izglītības iespējas Latvijā, it īpaši eksaktajās zinātnēs.

Parlamentā līdz ar M.al Rabea uz tikšanos bija ieradušies arī vairāku uzņēmējdarbības jomu vadošie pārstāvji no Arābu līgas valstīm. 

Delegācijas vizīte Latvijā notiek pēc Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča šī gada februārī izteiktā ielūguma un ar Latvijas vēstniecības Ēģiptē atbalstu.

Arābu līgas valstu Ekonomiskā savienība ir nozīmīgākā arābu valstu ekonomiskā organizācija, kas dibināta 1957.gadā. Šīs savienības Padome izveidota 1964.gadā un tā pārstāv 18 reģiona valstis. 

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157674878814745
Video: https://www.youtube.com/watch?v=RVe3uC7wSMg
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 3.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
12:00  Katrīnas Čakstes Vilsones grāmatas “Karš, mīlestība, atbrīvošana” atvēršanas pasākums Saeimā