Saeimas priekšsēdētāja: šodien pieminam katru Ziemassvētku kaujās kritušo, novērtējot, cik katrs cilvēks bija svarīgs Latvijai

(23.12.2015.)
Galerija

“Pieminot kritušos, mēs nerunājam par sen bijušo un aizmirstamo. Mēs pieminam katru kritušo, novērtējot, cik katrs cilvēks bija svarīgs Latvijai. Nosodām kara antihumāno dabu pagātnē un mūsdienu pasaulē.” To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, trešdien, 23.decembrī, piedaloties 1944.gada Ziemassvētku kauju 71.gadadienai veltītajā atceres pasākumā Lestenē. 

I.Mūrniece sacīja, ka mūsu pilsoņi bija Otrā pasaules kara cena un tā traģēdija joprojām ir dzīva tautas atmiņā. 

“Arī neizsāpētais, ka abās okupantu armijās uz Latvijas zemes karoja un krita desmitiem tūkstošu Latvijas pilsoņu un ka okupanti spieda latvieti karot pret latvieti. Otrā pasaules kara sekas Latvijā sastopamas vēl šodien. Tās varam pārvarēt, izvērtējot savu vēsturi visā tās skaudrumā. Apzinoties to spēku un cīņas gribu, kas Latvijas pilsoņiem ļāva izdzīvot šķietami nepārvaramās situācijās. Spēku, kas ļāva palikt cilvēcīgiem un uzticīgiem neatkarīgai Latvijas valstij,” teica I.Mūrniece. 

Saeimas priekšsēdētāja savā uzrunā arī akcentēja tā laika karavīru dziesmu vārdus: “Vārdi par dārgo tēviju daudziem tobrīd nozīmēja arī ticību, ka varētu atkārtoties brīvības cīņu scenārijs. Cerības, ka latviešu karavīri varētu atgūt brīvu valsti.” 

Trešās Ziemassvētku kaujas notika no 1944.gada 23.decembra līdz 1945.gada 10.janvārim, kuras Sarkanās armijas 43.gvardes latviešu strēlnieku divīzija izcīnīja pie Džūkstes Kurzemes katlā. No abām pusēm kaujās bija iesaistīti apmēram 15 000 Latvijas pilsoņu. 

Ziemassvētku kauju 71.gadadienas atceres pasākumu Lestenē šodien rīkoja Latvijas Nacionālo karavīru biedrība. 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 31.maijā
16:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Azerbaidžānas Republikas ārlietu ministra vietnieku Fariz Rzayev