Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece piemiņas brīdī Rumbulā: līdz pat šodienai neaptverams ir lielākais genocīda noziegums Latvijā

(29.11.2015.)
Galerija

„Līdz pat šodienai prātam neaptverams ir visu laiku lielākais genocīda noziegums Latvijas teritorijā – holokausts - totālā Latvijas un no ārvalstīm ievesto ebreju iznīcināšana.” To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece svētdien, 29.novembrī, piedaloties piemiņas brīdī Rumbulas memoriālā un pieminot 1941.gadā Rīgas geto nogalinātos ebrejus.

 „1941.gada notikumi Latvijas sabiedrības vēsturiskajā atmiņā saglabājušies kā vistraģiskākie tās vēsturē. Latvijas Republika nosoda visus, kuri vainīgi traģiskā 1941.gada un vēlāko gadu noziegumos pret cilvēci, un godbijībā piemin visus viņu upurus,” pauda I.Mūrniece.

 Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka „nacistiskais, tāpat kā komunistiskais režīms, centās savstarpēji sanaidot cilvēkus un viņus iesaistīja noziegumos pret citiem pilsoņiem. Latvija, kura bija patvērums no citur Eiropā jau izvērstā holokausta bēgošiem ebrejiem, pēc nacistiskās okupācijas kļuva par kapa vietu apmēram 20 000 no Eiropas atvestiem un nogalinātiem ebrejiem. Zeme viņus pieņēma arī šeit - Rumbulā”.

 „Šodien, pieminot Rumbulā noslepkavotos, ir jāuzsver, ka Latvijas Republikas pienākums ir atjaunot vēsturisko taisnīgumu attiecībā pret holokausta upuriem,” sacīja I.Mūrniece.

 Rumbula ir viena no lielākajām ebreju masveida iznīcināšanas vietām Eiropā. 1941.gada novembrī vācu nacistiskā vadība pieņēma lēmumu iznīcināt Rīgas geto ieslodzītos ebrejus. Rumbulas mežā tika nošauti vairāk nekā 25 000 cilvēku, to skaitā aptuveni 1000 no Vācijas deportēto ebreju. Memoriāla teritorijā atrodas vairāki masu kapi, kuru vietas iezīmētas ar taisnstūra betona apmalēm.

 Saeimas Preses diensts

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde