Saeimā veidos darba grupu pensiju likuma pilnveidošanai

(20.10.2015.)
Galerija

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti otrdien, 20.oktobrī, pēc tikšanās ar pensionāru organizāciju pārstāvjiem nolēma veidot darba grupu, lai vērtētu iespējas nodrošināt pensiju pieaugumu atsevišķām senioru grupām. Darba grupa strādās, lai sagatavotu attiecīgus grozījumus likumā “Par valsts pensijām”, informē komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. 

“No senioru pārstāvjiem šodien dzirdējām daudz priekšlikumu, kā būtu jāpilnveido pensiju sistēma. Kritika izskanēja gan par indeksācijas mehānismu, gan netaisnīgi zemajām pensijām atsevišķām senioru grupām. Nav noslēpums, ka ar ļoti nelielām pensijām spiesti iztikt cilvēki ar lielu darba stāžu, kuri lielāko darba dzīves daļu aizvadījuši vēl padomju laikos. Būtisks atspaids bija piemaksas par katru līdz 1996.gadam nostrādāto stāža gadu, taču kopš krīzes laika tās vairs netiek piešķirtas. Lūkosim, ko varam darīt šo cilvēku labā, kā arī vērtēsim citus priekšlikumus pensiju sistēmas pilnveidošanai,” uzsver komisijas vadītāja. 

A.Barča norāda, ka pēc komisijas priekšsēdētājas biedra Einara Cilinska priekšlikuma darba grupa ne vien strādās pie budžeta izdevumu sadaļas, bet meklēs arī iespējas, kā valsts budžetā iegūt pensiju pieaugumam nepieciešamos līdzekļus. 

Deputāti nolēma aicināt visas Saeimas frakcijas deleģēt pārstāvjus darba grupai. 

Vienlaikus deputāti nolēma lūgt Veselības ministrijai iekļaut Sociālo un darba lietu komisijas deputātu Romualdu Ražuku darba grupā, kas strādās pie veselības apdrošināšanas koncepcijas izstrādes. Kā noskaidroja deputāti, Veselības ministrijai līdz 2016.gada vidum jānāk klajā ar informatīvo ziņojumu par veselības apdrošināšanas ieviešanu mūsu valstī. “Diskusija par veselības apdrošināšanu būs aktuāla arī sabiedrības veselības apakškomisijā, un svarīgi, lai deputāti ir lietas kursā par izpildvaras darbu un iecerēm,” uzsver A.Barča. 

Fotogrāfijas no komisijas sēdes pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157659683497088
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 20.maijā