Valstiskās audzināšanas apakškomisija: Nacionālā enciklopēdija būs ieguldījums latviešu valodas stiprināšanā

(06.10.2015.)

Latvijas Nacionālās enciklopēdijas izveide ir nozīmīgs projekts, kas dos ieguldījumu latviešu valodas stiprināšanā, sabiedrības izglītošanā un valsts zinātnes attīstībā, otrdien, 6.septembrī, uzsvēra Valstiskās audzināšanas un jaunatnes lietu apakškomisijas deputāti, iepazīstoties ar līdzšinējo enciklopēdijas veidošanas gaitu.

„Nacionālā enciklopēdija būs nozīmīgs informācijas avots latviešu valodā, kas piedevām veicinās latviešu valodas izmantošanu zinātnē. Būtiski, ka enciklopēdija aptvers plašu tēmu loku un ļaus šīs zināšanas nodot sabiedrībai. Tas ir projekts, kura ietekme būs jūtama ilgtermiņā,” sacīja apakškomisijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Plānots, ka Nacionālā enciklopēdija sabiedrībai elektroniskā veidā būs pieejama 2018.gadā, un tā taps kā dāvana Latvijas simtgadē. Tā būs universāla enciklopēdija, kas aptvers teju visas jomas. Tās veidošanā iesaistīti daudzu nozaru profesionāļi, sēdē uzsvēra Nacionālās enciklopēdijas galvenais redaktors Valters Ščerbinskis, piebilstot, ka virtuālā veidā enciklopēdija sabiedrībai būs pieejama bez maksas.

Enciklopēdijas tapšanu pārrauga Nacionālās enciklopēdijas padome, kuru vada kultūras ministre Dace Melbārde. Padomē ietilpst Latvijas lielāko augstskolu rektori, muzeju direktori, Latvijas Nacionālā arhīva direktore un citu iestāžu vadītāji, kuri uz pirmo sēdi sanāks 9.oktobrī.

Enciklopēdija pamatā plānota elektroniskā veidā, taču, ja izdosies rast finansējumu, to iecerēts izdot arī drukātā veidā. Paredzams, ka drukātajā enciklopēdijā apkopotu informāciju par Latviju un tā būtu orientēta uz konceptuāliem jēdzieniem. Kā norādīja V.Ščerbinskis, tie varētu būt astoņi līdz desmit sējumi, kas būtu savā ziņā ekskluzīvi un izmantojami reprezentācijas vajadzībām.

Nacionālās enciklopēdijas izveidei finansējums piešķirts līdz 2018.gadam. Taču, kā uzsvēra Kultūras ministrija, enciklopēdijas izveide iecerēta kā ilgtermiņa projekts, tādēļ tiks meklēti veidi, kā nodrošināt finansējumu arī nākotnē.

 

Saeimas Preses dienests

 

 

 

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt