Komisija neatbalsta likumprojektu, kas Saeimai deleģētu skatīt visus ar bēgļu pārvietošanu uz Latviju saistītos jautājumus

(16.09.2015.)
Galerija

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien, 16.septembrī, neatbalstīja rosinātos grozījumus Patvēruma likumā, kas paredzētu parlamentam skatīt visus jautājumus, kas attiecas uz bēgļu un patvēruma meklētāju pārvietošanu uz Latviju. Deputātiem balsojot par likumprojektu, balsis divas reizes sadalījās vienādi, un saskaņā ar Saeimas kārtības rulli, grozījumi netika atbalstīti.

„Šodienas sēdē vairums deputātu piekrita, ka jautājums par parlamenta lomas stiprināšanu šādu sabiedrībai svarīgu jautājumu pieņemšanā ir atbalstāms, taču plašas diskusijas izsauca piedāvātā likumprojekta redakcija,” sacīja Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne.

Ierosinātie grozījumi Patvēruma likumā noteic, ka parlaments pieņem lēmumus visos jautājumos, kas attiecas uz bēgļu un patvēruma meklētāju pārvietošanu uz Latviju no citām dalībvalstīm vai no trešajām valstīm, kā arī jautājumos, kas ar to tieši vai netieši saistīti. Tāpat likumprojektā norādīts, ka Ministru kabinets lēmumus šajos jautājumos varētu pieņemt tikai tajā apjomā, kādā to deleģējusi Saeima.

Norādot uz nepilnībām deputātu iesniegtā likumprojekta redakcijā, pārstāvji no Iekšlietu ministrijas aicināja to neatbalstīt. Atsaucoties uz līgumu par Eiropas Savienību (ES), ministrijas pārstāvji uzsvēra, ka grozījumi paredzētu Saeimai vēlreiz apstiprināt tās saistības, ko Latvija ir uzņēmusies, iestājoties ES.

Arī Saeimas Juridiskā biroja pārstāvji norādīja, ka grozījumu redakcija būtu jāmaina, taču vienlaikus uzsvēra parlamenta tiesības lemt par patvēruma politikas jautājumiem.

Šodienas sēdē diskusiju izsauca arī tas, vai šāds precizējums jāiekļauj tieši Patvēruma likumā. Tāpat daži deputāti pauda šaubas, vai šādi grozījumi vispār nepieciešami, jo Eiropas lietu komisija pārstāv Saeimas viedokli ES jautājumos un apstiprina Latvijas nacionālo pozīciju.

Likumprojekta autori uzsver, ka jautājums par bēgļu un patvēruma meklētāju uzņemšanu ir valstiski nozīmīgs un to nedrīkst balstīt tikai uz Ministru kabineta lēmuma pamata. Pēc grozījumu ierosinātāju domām tas atzīstams par Saeimā izlemjamu valsts politikas jautājumu.

Fotogrāfijas no komisijas sēdes
Izmantošanas noteikumi


Saeimas Preses dienests 

 

 

Ceturtdien, 9.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 9.maija kārtējā sēde
10:30  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:45  Eiropas pikniks par godu Latvijas divdesmitgadei Eiropas Savienībā
12:45  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
17:00  2024.gada 9.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta