Deputāti: lai nepazaudētu ES finansējumu gudrona dīķu attīrīšanai, atbildīgajām iestādēm jāiesniedz skaidrs rīcības plāns

(15.09.2015.)
Galerija

Divu nedēļu laikā Valsts vides dienestam (VVD) jāiesniedz turpmākās rīcības plāns, kas nodrošinātu Eiropas Savienības (ES) finansējuma saglabāšanu Inčukalna sērskābā gudrona dīķu attīrīšanai. Tā otrdien, 15.septembrī, nolēma Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti.

„Deputāti vēlas saprast, ko atbildīgās iestādes darīs, lai nepazaudētu Eiropas finansējumu. Tāpēc pieprasām skaidru rīcības plānu, iekļaujot tajā informāciju par veicamajiem darbiem, to izpildes termiņiem, atbildīgajām amatpersonām, kā arī gudrona dīķu projekta pabeigšanai nepieciešamo un faktiski pieejamo finansējumu,” norāda komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

Komisijas deputāti šodien arī nolēma, ka VVD līdz 1.oktobrim jāiesniedz informācija par iztērēto naudu un paredzamajām papildu izmaksām, risinot strīdu ar uzņēmumu „Skonto būve” saistībā ar līguma izbeigšanu par gudrona dīķu sanācijas darbiem. Tāpat VVD rakstiski ir jāapliecina, ka līdz šim veiktie un rīcības plānā paredzētie pasākumi nodrošinās gudrona dīķu attīrīšanai paredzētā ES fonda finansējuma saņemšanu, informē A.Bērziņš.

Līgums ar uzņēmumu „Skonto būve” par gudrona dīķu sanācijas darbiem tika izbeigts šī gada jūlijā, tāpēc deputāti šodien vēlējās noskaidrot, kā atbildīgās amatpersonas plāno turpmāk organizēt gudrona dīķu attīrīšanu, neradot papildu izdevumus valsts budžetam.

VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova deputātus informēja, ka projektu plānots pabeigt esošā finansējuma ietvaros un papildu līdzekļi nebūs nepieciešami. Tāpat ģenerāldirektore informēja, ka, lai nepalielinātu sanācijas darbu pabeigšanas izmaksas lietus un kūstošā sniega ūdeņu dēļ, šodien plānots pabeigt iepirkumu par Dienvidu dīķa pārklāšanu. Sarunas ar potenciālajiem darbu veicējiem jau notiekot. Patlaban dienests izstrādā iepirkumu dokumentāciju sanācijas darbu pabeigšanai un inženiertehniskajai uzraudzībai, lai iespējami drīz, bet ne vēlāk kā 2016.gada pirmajā ceturksnī, izsludinātu iepirkumus un varētu turpināt attīrīt vispiesārņotāko vietu Latvijā.

Savukārt SIA „Skonto būve” sēdē norādīja, ka vēlas saņemt samaksu par padarītajiem darbiem vairāk nekā 6 miljonu eiro apmērā, kā arī uzskata, ka līgums par gudrona dīķu sanācijas darbiem izbeigts prettiesiski.
Publisko izdevumu komisija turpinās uzraudzīt gudrona dīķu jautājumu, un komisija jau drīzumā plāno pie tā atgriezties, informē komisijas priekšsēdētājs.

Sākotnējais līgums ar sanācijas darbu veicēju SIA „Skonto būve” tika noslēgts 2010.gada 24.septembrī, un tas paredzēja, ka projekta kopējās izmaksas būs 29 miljoni eiro. Savukārt pagājušā gada pavasarī pēc Skonto būves lūguma sākotnējā līguma summa tika palielināta par 16 miljoniem jeb par 50 procentiem un sasniedza 45 miljonus eiro. Pavasarī uzņēmējs vērsās valdībā, informējot, ka bez papildu finansējuma ir apdraudēta projekta pabeigšana. Patlaban līgums par dīķu sanāciju ir izbeigts, un uzņēmums ir iesūdzējis VVD tiesā par līguma izbeigšanu, uzskatot, ka tas darīts prettiesiski. Gudrona dīķu projektu plānots pabeigt līdz 2019.gada beigām, šodien informēja VVD. 

Fotogrāfijas no komisijas sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157658237485410
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesības

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 9.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 9.maija kārtējā sēde
10:30  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:45  Eiropas pikniks par godu Latvijas divdesmitgadei Eiropas Savienībā
12:45  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
17:00  2024.gada 9.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta