Saeimas priekšsēdētāja: mūsu uzdevums ir rūpēties par cigarešu kontrabandas izskaušanu, lai celtu pārtikušāku Latviju

(05.02.2015.)
VideoGalerija

„Mūsu visu uzdevums ir rūpēties par kontrabandas, tostarp nelegālo cigarešu, izskaušanu mūsu valstī, lai varētu celt pārtikušāku un laimīgāku Latviju. Kontrabanda ir nauda, kas nenonāk valsts budžetā, tostarp pensijās, pabalstos un sociālajā aprūpē.” To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, ceturtdien, 5.februārī, Saeimas namā atklājot izstādi „Cīņā ar kontrabandu nav robežu”, kurā ir aplūkojami informatīvo kampaņu plakāti cīņai pret kontrabandas cigaretēm no dažādām pasaules valstīm, tostarp Argentīnas, Meksikas, Kanādas, Ķīnas, Portugāles, Itālijas un Latvijas.

„Saeimas nams ir vieta, kur tiekas sabiedrības un nevalstisko organizāciju pārstāvji. Izstādes atklāšana vēlreiz aktualizē un sniedz mums iespēju diskutēt par tādu sabiedrībai nozīmīgu tēmu kā cīņa pret kontrabandu, kas sabiedrībai ir ļoti postoša,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja. Vienlaikus I.Mūrniece akcentēja, ka ne tikai nelegālās cigaretes, bet arī tās, ko legāli tirgo mūsu valstī, nodara ļaunumu, un pauda cerību, ka kādudien Latvijas parlamentā tiks atklāta izstāde par smēķēšanas kaitīgumu un postu.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja aicināja strādāt pie jauniem priekšlikumiem tiesiskā regulējuma pilnveidošanai un sistēmas sakārtošanas, lai turpinātu cīņu pret kontrabandu.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis izstādes atklāšanā sacīja, ka kontrabanda nav unikāla Latvijā, tā skar arī citas valstis. „Smēķēt ir slikti, taču smēķēt nezināmas izcelsmes cigaretes ir vēl kaitīgāk veselībai. Turklāt mūsu valsts budžets ik gadu zaudē 70 miljonus eiro tieši cigarešu kontrabandas dēļ,” klātesošajiem teica A.Latkovskis un informēja, ka viņa vadītā komisija vakar skatīja jautājumu par cīņu pret kontrabandu, atzīstot - tā ir cīņa arī ar cilvēku prātiem, proti, cīņa pret uzskatu, ka kontrabandas cigarešu pirkšana nav nekas nosodāms.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš sacīja, ka izstādes atklāšana Saeimā apliecina, ka arī parlaments sper soli kontrabandas mazināšanas virzienā. Lai arī kontrabandas apjoms Latvijā aizvien ir liels, nelegālo cigarešu kontrabandas apjoms ik gadu samazinās, teica J.Endziņš un informēja, ka kopš 2010.gada kontrabanda samazinājusies par desmit procentiem.

Kā liecina jaunākais tukšo cigarešu paciņu pētījums, kas veikts pagājušā gada pēdējā ceturksnī, teju 30 procenti no kopumā Latvijā patērētajām ir kontrabandas cigaretes. Latvija joprojām ir pirmajā vietā Eiropas Savienībā (ES) kontrabandas cigarešu izplatības ziņā. Kontrabandas cigaretes Latvijā aizvien tiek ievestas galvenokārt no Baltkrievijas (66,9 procenti) un Krievijas (29,8 procenti). Daļa no kontrabandas cigaretēm, kas tiek ievestas citās ES valstīs, tur nonāk caur Latviju, norāda LTRK.

Kā norādīts citā pētījumā par nelegālo cigarešu tirgu ES, viens no galvenajiem iemesliem šādas nelegālās tirdzniecības izplatībai ir iedzīvotāju tolerance, kas Latvijā pret kontrabandas precēm ir augstāka nekā citās valstīs.

Izstāde „Cīņā ar kontrabandu nav robežu” Saeimas namā tiek rīkota pēc LTRK ierosinājuma.

 

Infografika: cigarešu kontrabandas īpatsvars ES valstīs

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157650658913375/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=YYlxofotID0

Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 17.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēde
13:00  Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Raimonda Bergmaņa tikšanās ar Lietuvas Republikas aizsardzības ministru Laurynas Kasčiūnas