Saeima konceptuāli atbalsta likumu izmaiņas Iekšējās drošības biroja darbības nodrošināšanai

(05.02.2015.)
Galerija

Lai nodrošinātu Iekšējās drošības birojā kvalificēta personāla piesaisti, Saeima ceturtdien, 5.februārī, pirmajā lasījumā atbalstīja izmaiņas vairākos likumos. Tās saistītas ar pērn Saeimā pieņemto likumu, kas nosaka šī biroja kompetenci. 

Likumprojekti paredz, ka Iekšējās drošības birojā pieņemtajām amatpersonām piešķir speciālās dienesta pakāpes. Piemēram, virsleitnanta pakāpi varēs iegūt persona, kurai būs divu vai vairāk gadu pieredze noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanā vai operatīvās darbības pasākumu veikšanā, savukārt pulkvežleitnanta – ja personai būs 14 vai vairāk gadu pieredze. 

Paredzēts, ka šajā birojā varēs arī pieņemt personu, kura ir vecāka par 40 gadiem un kurai ir vismaz divu gadu pieredze noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanā vai operatīvās darbības pasākumu veikšanā. Tas saistīts ar to, lai birojā varētu strādāt, piemēram, personas, kurām ir bijusi pieredze prokuratūrā, tiesā un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un kuri pašlaik nedien iekšlietu sistēmas iestādēs. 

Iekšējās drošības birojā strādās kopumā 121 darbinieks, un plānots, ka birojs ar kvalificētiem speciālistiem pilnībā būs nokomplektēts līdz 2019.gada 31.decembrim. 

Grozījumi pirmajā lasījumā atbalstīti Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā, Šengenas informācijas sistēmas darbības likumā, kā arī Ieslodzījuma vietu pārvaldes likumā. 

Plānots, ka likumu grozījumi stāsies spēkā šī gada 1.novembrī. 

Parlamentā pagājušajā gadā pieņemtais Iekšējās drošības biroja likums noteic, ka biroja darbinieku uzdevums ir atklāt, izmeklēt un novērst noziedzīgus nodarījumus, kurus izdarījušas Iekšlietu ministrijas padotībā esošo iestāžu amatpersonas un darbinieki, Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas, ostas policijas un pašvaldības policijas darbinieki. Biroju uzraudzīs iekšlietu ministrs.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 17.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēde