Aizsardzības komisija rosinās grozījumus Krimināllikumā cīņai pret „sarunātajām spēlēm” profesionālajā sportā

(27.08.2014.)
Galerija

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien, 27.augustā, nolēma rosināt grozījumus Krimināllikumā, lai efektīvāk cīnītos pret tā saucamajām sarunātajām spēlēm Latvijas profesionālajā sportā. Komisija Krimināltiesību politikas apakškomisijai iesniegs konkrētus priekšlikumus cīņai pret šādām nelegālām aktivitātēm, kā arī aicinās tieslietu un iekšlietu ministrus strādāt pie šīs problēmas risinājuma, informē komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis.

„Lai arī komisijas sēdē no Tieslietu ministrijas puses izskanēja viedoklis, ka Krimināllikums pret šādām noziedzīgām darbībām strādā un problēma ir galvenokārt tā piemērošanā, komisijas deputāti tomēr uzskata, ka ir pietiekams pamats, lai rosinātu izmaiņas. To apliecina šodien sēdē dzirdētās vairāku profesionālā sporta organizāciju un tiesībsargājošo iestāžu bažas par nepietiekamo regulējumu, lai efektīvi cīnītos pret nelegālām sporta totalizatoru aktivitātēm un spēļu rezultātu pasūtīšanu, kā arī, lai pasargātu jaunos spēlētājus no negatīva priekšstata par profesionālo sportu mūsu valstī,” uzsver A.Latkovskis.

Aizsardzības komisija rosinās Krimināllikumā ieviest jaunu pantu par oficiālu sporta pasākumu prettiesisku ietekmēšanu. Grozījumi par konkrētu personu uzpirkšanu vai citādu prettiesisku ietekmēšanu nolūkā manipulēt ar sporta rezultātiem paredzētu cita starpā brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem. Savukārt sportistiem un citiem iesaistītajiem, saņemot materiālu labumu par šādām nelegālām aktivitātēm, draudētu tostarp brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem, norāda komisijas priekšsēdētājs.

Gan policijas, gan prokuratūras pārstāvji šodien komisijas sēdē deputātus informēja, ka pašlaik par sporta spēļu rezultātu ietekmēšanu ir noteikta kriminālatbildība, taču praksē piemērojamais pants par krāpšanu nestrādā un ir grūti saukt pie atbildības iesaistītās personas, kā arī noteikt cietušos. Patlaban policijā sākti divi kriminālprocesi, kas saistīti ar spēļu rezultātu negodīgu ietekmēšanu. Arī tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji sēdē atbalstīja jauna panta iestrādāšanu Krimināllikumā par spēļu rezultātu uzpirkšanu. 

Savukārt profesionālā sporta organizāciju pārstāvji deputātiem uzsvēra, ka spēļu uzpirkšana kropļo jaunatnes sportu pašā tā saknē un tā ir samilzusi problēma, it īpaši futbolā. Tāpēc, mainot likumu, arī pašas organizācijas varētu vairāk palīdzēt policijai apkarot šādas nelegālas aktivitātes sportā.

Komisijas deputāti sēdē arī uzklausīja divu starptautisko organizāciju, kas cīnās pret spēļu sarunāšanu, pārstāvjus, kuri sacīja, ka cīņā pret „sarunātajām spēlēm” svarīgi ir preventīvie pasākumi, kā arī jauno spēlētāju izglītošana. 
 
Fotogrāfijas no komisijas sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157646917387795/ 
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem