Saeima ratificē ES Asociācijas nolīgumus ar Gruziju, Moldovu un Ukrainu

(14.07.2014.)
Galerija

Saeima pirmdien, 14.jūlijā, ārkārtas sesijā pieņēma un apstiprināja Asociācijas nolīgumus starp Eiropas Savienību (ES), Eiropas Atomenerģijas kopienu un to dalībvalstīm, no vienas puses, un Gruziju, Moldovu un Ukrainu, no otras puses.

„Latvija vienmēr ir atbalstījusi iespējami drīzāku Eiropas Savienības Asociācijas nolīgumu noslēgšanu ar Gruziju, Moldovu un Ukrainu. To simboliski apliecina arī fakts, ka Saeima ir viens no pirmajiem nacionālajiem parlamentiem, kas plānojis ratificēt šos nolīgumus,” uzsver par likumprojektu virzību atbildīgās Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš.

„Labi zinām, cik nozīmīgs šīm valstīm patlaban ir Eiropas atbalsts. Tādēļ kā Gruzijas, Moldovas un Ukrainas draugi un partneri ar līgumu ratifikāciju nedrīkstam kavēties un mūsu vārdi ir jāapliecina ar darbiem. Labi atceramies, cik svarīgi mums pašiem bija saņemt draudzīgo valstu atbalstu laikā, kad Latvija uzsāka nebūt ne vieglo eirointegrācijas ceļu,” norāda O.Ē.Kalniņš.

Nolīgumu noslēgšana sekmēs Gruzijas, Moldovas un Ukrainas tuvināšanos ES un pakāpenisku ekonomisko integrāciju ES iekšējā tirgū. Tas nozīmē labvēlīgākus apstākļus sadarbībai tirdzniecības un investīciju jomā starp Latviju un Gruziju, Moldovu un Ukrainu, kā arī Latvijas eksporta pieaugumam un visu trīs Austrumu partnerības valstu preču ienākšanai Latvijas tirgū, norāda likumprojektu autori Ārlietu ministrijā.

Likums par Asociācijas nolīgumu ar Ukrainu stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas. Likumi par Asociācijas nolīgumiem ar Gruziju un Moldovu stāsies spēkā 2014.gada 1.oktobrī.

Nolīgumi starp ES un Moldovu, kā arī ES un Gruziju tika parakstīti 2014.gada 27.jūnijā, savukārt Ukraina atsevišķas nolīguma daļas parakstīja 2014.gada 21.martā, bet atlikušās daļas – 2014.gada 27.jūnijā.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 2.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 2.maija kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 2.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem