Rudens sesijā Ārlietu komisijas aktualitāte - starptautisku līgumu ratificēšana un gatavošanās Latvijas prezidentūrai ES

(28.12.2013.)
VideoGalerija

Darbs pie vairāku starptautisku līgumu ratificēšanas Saeimā un gatavošanās Latvijas pirmajai prezidentūrai Eiropas Savienības (ES) Padomē bija Saeimas Ārlietu komisijas uzmanības centrā aizvadītajā rudens sesijā, uzsver komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš.

Kā būtisku komisijas priekšsēdētājs min aizvadītajā sesijā Saeimā pieņemto Ārlietu komisijas virzīto likumu, ar kuru ratificēts Latvijas Republikas valdības un Džērsijas valdības līgums par informācijas apmaiņu attiecībā uz nodokļiem. Līgums rada tiesisku pamatu abu valstu nodokļu administrāciju tiešai sadarbībai, paredzot to regulāru apmainīšanos ar informāciju. „Līguma ratificēšana novērš Latvijas un Džērsijas uzņēmēju izvairīšanos no nodokļu nomaksas, proti, turpmāk nebūs iespējas Džērsiju izmantot ofšoru darījumiem. Tagad uzņēmējiem par finanšu līdzekļu glabāšanu šajā valstī ir pienākums informēt Latvijas nodokļu administrāciju,” uzsver O.Ē.Kalniņš.

Rudens sesijā Ārlietu komisijas uzmanības centrā bija arī ES jautājumi, tostarp citu valstu pieredze, uzņemoties prezidējošās valsts pienākumus ES Padomē, un Latvijas gatavošanās šim atbildīgajam uzdevumam. Komisija tikās ar Īrijas un Lietuvas parlamentu deputātiem. Lietuva tieši šobrīd ir pirmā no Baltijas valstīm, kas pilda prezidentūras pienākumus, savukārt Īrija nupat veiksmīgi aizvadīja septīto savas valsts prezidentūru, norāda komisijas priekšsēdētājs, apliecinot, ka Ārlietu komisija ir ieinteresēta veidot vēl ciešākas attiecības ar Īrijas parlamenta Ārlietu un tirdzniecības lietu komisiju.

Tāpat komisijas uzmanības lokā bija Austrumu partnerība. Iepriekšējā mēnesī aizvadītā Viļņas Austrumu partnerības samita kontekstā O.Ē.Kalniņš vienlaikus pauž nožēlu, ka Ukraina pieņēmusi lēmumu neparakstīt asociācijas līgumu ar ES, un bažas par situāciju šajā Austrumu partnerības valstī. Komisijas priekšsēdētājs decembra vidū izplatīja paziņojumu saistībā ar notikumiem Ukrainā, kurā uzsver – diemžēl Ukrainas valdības un iedzīvotāju konfrontācija, laužot solījumu turpināt Ukrainas integrāciju Eiropā, izvērsusies par visas nācijas nelaimi. Arī Saeimas Eiropas lietu komisija vienprātīgi atbalstījusi komisijas paziņojumu par situāciju Ukrainā, norāda O.Ē.Kalniņš un pauž uzskatu, ka Latvijai kā ES dalībvalstij un Austrumu partnerībā īpaši ieinteresētai valstij aktīvi jāapliecina interese situācijas risinājuma rašanā.

Vērtējot darbu aizvadītajā sesijā, O.Ē.Kalniņš arī kā NATO Parlamentārās Asamblejas (PA) Latvijas delegācijas vadītājs akcentē šīs delegācijas darba nozīmi. Šajā formātā tiek koordinēti NATO un ES dalībvalstu parlamentāriešu viedokļi par ārpolitikas aktualitātēm, norāda O.Ē.Kalniņš un atzīmē, ka viņš kā Latvijas delegācijas vadītājs un NATO PA Politiskās komitejas priekšsēdētāja vietnieks rudenī NATO PA gadskārtējā sesijā bijis galvenais ziņotājs par Ķīnu un tās aizvien pieaugošo lomu pasaulē, kā arī prezentējis rezolūcijas par Ķīnu un Sīriju, kuras pieņēma NATO PA.


Videointervija pieejama: https://www.youtube.com/watch?v=7WqF7HTtLiA
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 14.maijā
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Saeimas sekretāra Edvarda Smiltēna tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Saeimas Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētāja Harija Rokpeļņa tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
15:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas sēde