11.Saeimā pārstāvētie politiskie spēki paraksta vienošanos par Latvijas prezidentūras ES Padomē sagatavošanu un īstenošanu

(19.12.2013.)
VideoGalerija

Ņemot vērā, ka Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē 2015.gada pirmajā pusē būs valstiski nozīmīgs notikums un tā būs ne tikai valdības kompetence, bet gan kopīgs likumdevēja un izpildvaras sadarbības process, ceturtdien, 19.decembrī, 11.Saeimā pārstāvētie politiskie spēki parakstīja vienošanos par Latvijas prezidentūras ES Padomē sagatavošanu un īstenošanu.

„Šis būs valstiski nozīmīgs laiks, lieliska iespēja Latvijai parādīt sevi kā nopietnu politisku spēlētāju, kas spēj domāt gan par savas valsts, gan par Eiropas interesēm ilgtermiņā. Prezidentūras sekmīga norise ir gan likumdevēja, gan izpildvaras kopīga atbildība, tādēļ esmu gandarīta par Saeimā pārstāvēto politisko spēku izrādīto labo gribu, parakstot starppartiju vienošanos un apliecinot vēlmi sadarboties kopīgu mērķu sasniegšanai,” uzsver Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

„Šodien, visiem vienojoties par šī darba kopīgu veikšanu un domājot par pēctecību pēc 12.Saeimas ievēlēšanas, mēs nodrošinām iespēju Latvijai laikus un kvalitatīvi gatavoties prezidentūrai, atklāti un publiski diskutēt par tās prioritātēm, mūsu plānotajiem pasākumiem, kā arī jautājumiem, ko virzīsim Eiropas Savienības darba kārtībā 2015.gadā. Tā būs iespēja prezidentūras darbā iesaistīt sabiedrību, sociālos partnerus un nevalstiskās organizācijas,” norāda Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Šī vienošanās ietver vairāku pamatnostādņu ievērošanu attiecībā uz Latvijas prezidentūru ES Padomē, nosakot, ka prezidentūras laikā īstenotā parlamentārā dimensija ir valstiski nozīmīgu pasākumu kopums, kas jāveic efektīvi un solidāri neatkarīgi no tā, vai attiecīgo politisko partiju izveidotās Saeimas frakcijas pieder pie pozīcijas vai opozīcijas, un šos pasākumus nedrīkst traucēt priekšvēlēšanu politiskā konkurence vai politisko spēku samēra izmaiņas.

Vienošanās noteic, ka prezidentūras sagatavošanā un īstenošanā jātiecas panākt lēmumu saskaņotību, pēctecību un nepārtrauktību, kā arī Saeimā ievēlēto politisko partiju pārstāvjiem ar prezidentūru saistītie prioritārie pasākumi un to mērķi jāapspriež publiski, ņemot vērā vispārīgos no Latvijas dalības ES izrietošos pienākumus un intereses, lai panāktu pēc iespējas plašāku sabiedrības izpratni un atbalstu.

Dokuments paredz, ka Saeimā ievēlētajām politiskajām partijām jāaicina pašvaldību un nevalstisko organizāciju pārstāvji apspriest prezidentūras prioritātes un vēlamos rezultātus, prezidentūras parlamentāro pasākumu plāns un parlamentāro sanāksmju temati laikus jāapstiprina Saeimas Eiropas lietu komisijā un Saeimas Prezidijā.

Tāpat noteikts, ka prezidentūras laikā rīkojamo parlamentu komisiju sanāksmju saturiskā sagatavošana ir 11.Saeimas komisiju uzdevums, kas jāveic, ņemot vērā prezidentūras prioritātes, aktuālos ES politiku jautājumus, prezidentūras trio valstu plānoto programmu un valdības plānoto prezidentūras pasākumu tematus, kā arī izvērtējot katras komisijas spēju nodrošināt atbilstošu ekspertīzi.

Vienošanās arī paredz, ka par vienu no 2014.gadā ievēlētās Saeimas komisiju veidošanas kritērijiem atzīstama kompetence un spēja realizēt prezidentūras mērķus un vajadzības, kā arī Saeimā ievēlēto politisko partiju kontakti ar radnieciskām politisko partiju grupām no abu pārējo prezidentūras trio valstu, proti, Itālijas un Luksemburgas parlamentiem, kā arī Eiropas Parlamentu var sekmēt ar prezidentūru saistīto jautājumu pilnīgāku izpratni un veiksmīgāku parlamentārās dimensijas ietvaros plānoto pasākumu norisi.

Vienošanos partijas „Vienotība” vārdā ceturtdien, 19.decembrī, parakstīja S.Āboltiņa, politisko partiju apvienības „Saskaņas Centrs” vārdā – Valērijs Agešins, Reformu partijas vārdā – Z.Kalniņa–Lukaševica, Nacionālās apvienības „Visu Latvijai! ” – „Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” vārdā – Gaidis Bērziņš, Zaļo un Zemnieku savienības vārdā – Augusts Brigmanis, pie frakcijām nepiederošo deputātu grupas vārdā – Jānis Junkurs, kā arī pie frakcijām nepiederošie deputāti - Inga Bite un Dāvis Stalts.

Fotogrāfijas no parakstīšanas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157638825241833/

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 10.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas, Vides, klimata apakškomisijas un Pasaules Dabas Fonda rīkotā konference “Latvijas ūdeņu ilgtspēja un kā to panākt?”