Āboltiņa Vācijas parlamentāriešiem: abu valstu attiecības ir ciešas un aktīvas

(17.09.2012.)
VideoGalerija

 Latviju un Vāciju saista ciešas un draudzīgas saites visās jomās, un abu valstu interesēs ir tās stiprināt. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pirmdien, 17.septembrī, tiekoties ar Vācijas Bundestāga Vācijas-Baltijas parlamentāriešu grupas delegāciju.

„Ciešu attiecību veidošana starp Vāciju un Baltijas valstīm ir Latvijas ārpolitiskā prioritāte, un ir būtiski šo stratēģisko sadarbību saglabāt. Nozīmīga loma tajā ir arī parlamentu sadarbībai, kas pēdējo divdesmit gadu laikā sekmīgi attīstījusies visos līmeņos – gan parlamentu priekšsēdētāju un komisiju, gan arī sadarbības grupu līmenī,” atzīmēja Saeimas priekšsēdētāja. Apliecinājums tam ir aktīvā vizīšu apmaiņa visos līmeņos. 

S.Āboltiņa pateicās Vācijai par pausto atbalstu Latvijas dalībai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), uzsverot, ka mūsu valstij ir vēl divi prioritāri tuvākajā laikā risināmi jautājumi. Tās ir sarunas par Eiropas Savienības daudzgadu budžetu, kur Latvijas prioritātes ir kohēzijas finansējuma saglabāšana līdzšinējā līmenī un vienlīdzīgāki tiešie maksājumi zemniekiem. Tāpat Latvija plāno pievienoties eiro 2014.gadā, un pēdējie rādītāji liecina, ka Latvija spēs iekļauties visos Māstrihtas kritērijos.

Kristela Hapahas-Kazana (Christel Happach-Kasan) atbalstīja viedokli, ka Latvijai piešķiramajam kohēzijas finansējumam griesti nebūtu jānosaka. Viņa atzina, ka kopš neatkarības atjaunošanas regulāri personīgi apmeklē Latviju, un acīmredzamā valsts izaugsme liecina, ka Eiropas nauda šeit tiek izmantota lietderīgi.

Par veiksmīgu sadarbību liecina arī abu valstu iesaistīšanās starptautiskajā parlamentu stipendiju programmā, kuras ietvaros Bundestāgs uzņēmis jau vairāk nekā 50 jauniešus no Latvijas, bet mūsu parlaments jau otro gadu piedāvā studentiem no Vācijas tuvāk iepazīt Saeimas darbu. Bundestāga delegācijas vizīte norit tieši laikā, kad divi vācu jaunieši stažējas Saeimā, un viņiem šodien bija iespēja arī būt klāt sarunās, norādīja Saeimas priekšsēdētāja.

Tikšanās laikā pārrunāta arī situācija Latvijas ekonomikā. „Mūsu valsts piedzīvo ekonomikas augšupeju, par to liecina fakts, ka iekšzemes kopprodukta pieaugums jau otro ceturksni pēc kārtas ir straujākais Eiropas Savienībā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. Vācija tradicionāli ir bijis viens no svarīgākajiem Latvijas tirdzniecības partneriem un arī patlaban ir sestais lielākais investors, taču iespējām ekonomiskajā sadarbībā joprojām ir liels neizmantots potenciāls, uzskata S.Āboltiņa.

Tāpat S.Āboltiņa pauda gandarījumu par veiksmīgo sadarbību kultūras jomā, kas ļauj nostiprināt gadsimtu garumā veidotās kultūrvēsturiskās saites. Saeimas priekšsēdētāja aicināja Bundestāga deputātus Latviju apmeklēt arī 2014.gadā, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu un saviem viesiem piedāvās īpaši piesātinātu kultūras programmu. 

No 16. līdz 18.septembrim Latvijā viesojas Vācijas Federatīvās Republikas Bundestāga Vācijas-Baltijas grupas parlamentāriešu delegācija Kristelas Hapahas-Kazanas vadībā.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631556686253/
Video no tikšanās: https://www.youtube.com/watch?v=q67FX5Ue_O4&feature=plcp

Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta