Cilvēktiesību komisijā meklēs risinājumus fiktīvo laulību izskaušanai

(12.06.2012.)

Lai kopīgi plānotu fiktīvo laulību apkarošanas preventīvos pasākumus un meklētu fiktīvo laulību upuru sociālā atbalsta risinājumus, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 13.jūnijā, uzklausīs cilvēktirdzniecības apkarošanas jomā strādājošo valsts institūciju un nevalstisko organizāciju pārstāvjus.

„Komisijas redzeslokā būs viens no pēdējos gados sevišķi aktuālajiem un dramatiskākajiem cilvēktirdzniecības aspektiem - Latvijas sieviešu iesaistīšana fiktīvās laulībās ar trešo valstu pilsoņiem,” informē komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Komisijas sēdē par aktuālo situāciju fiktīvo laulību jomā informēs Latvijas vēstniecības Īrijā, kas sniedz konsultācijas un palīdzību cilvēktirdzniecības upuriem, konsulārās daļas vadītāja Vija Buša, savukārt par palīdzību fiktīvo laulību upuriem ziņos biedrības „Patvērums „Drošā māja”” vadītāja Sandra Zalcmane. Tāpat komisijas sēdē paredzēts uzklausīt Labklājības ministrijas un Pašvaldību savienības pārstāvjus, un Iekšlietu ministrijas Nozares politikas un organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes amatpersonas.

Latvijas vēstniecība Īrijā pērn sniegusi konsulāro palīdzību 89 potenciālajiem cilvēktirdzniecības upuriem, no kuriem lielākā daļa bija iesaistīta fiktīvās laulībās. Vēstniecības rīcībā ir informācija, ka pēdējo piecu gadu laikā fiktīvās laulībās ar trešo valstu pilsoņiem stājušās vairāk nekā 1000 sievietes no Latvijas.

Komisijas sēdē biedrība „Patvērums „Drošā māja”” demonstrēs videomateriālu, kas preventīvi brīdina potenciālos upurus, viņu tuviniekus un draugus. Biedrība izveidojusi arī Latvijas karti, kurā redzams, no kuriem reģioniem nāk fiktīvo laulību upuri. Biedrība „Patvērums „Drošā māja”” šobrīd ir vienīgā nevalstiskā organizācija Latvijā, kas ieguvusi tiesības sniegt valsts apmaksātos sociālās rehabilitācijas pakalpojumus cilvēku tirdzniecības upuriem.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde notiks trešdien, 13.jūnijā, plkst.10.00, Jēkaba ielā 16, 4.stāvā, 403.telpā.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde