Saeima piešķir valdībai pagaidu tiesības lemt par misijas Afganistānā pagarināšanu

(22.09.2011.)

Saeima ceturtdien, 22.septembrī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā „Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās”, deleģējot Ministru kabinetam lemt par termiņa pagarināšanu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) dalībai miera nodrošināšanas misijā Afganistānā. Grozījumi nepieciešami, lai nodrošinātu NBS misijas Afganistānā leģitimitāti laikā, kad 10.Saeimu nomaina 11.Saeimas sasaukums.

Tiesības Ministru kabinetam lemt par starptautiskās miera uzturēšanas misijas Afganistānā (ISAF) pagarināšanu dotas tikai uz šo vienu konkrēto gadījumu, un vēlāk misijai būs nepieciešams arī 11.Saeimas mandāts. Likuma grozījumi nosaka, ka valdība ir tiesīga lemt par NBS karavīru dalību ISAF misijā Afganistānā ANO Drošības padomes (DP) mandāta ietvaros līdz dienai, kad par šo jautājumu lems 11.Saeima, bet ne ilgāk kā līdz 2012.gada 1.janvārim.

Spēkā esošais mandāts NBS dalībai ISAF misijā Afganistānā beidzas 2011.gada 13.oktobrī. Tomēr, ņemot vērā, ka Saeimas dotais mandāts ir piesaistīts ANO DP rezolūcijām, pastāv risks, ka ANO DP darba grafika dēļ 10.Saeima var nepaspēt lemt par mandāta pagarināšanu. Patlaban precīzi nav zināms, kad ANO DP plāno apstiprināt jaunu rezolūciju par ISAF operācijas termiņa pagarināšanu, tomēr iespējams, ka tas varētu notikt arī pēc 2011.gada 13.oktobra.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt