Saeimā norisinās konference “Baltijas un Ziemeļvalstu ES sarunas 2023: vienotāki kā jebkad?”

(17.03.2023.)

Lai diskutētu par aktualitātēm Eiropas Savienībā (ES), tās lomu pasaulē un nākotni, tai skaitā ģeopolitiskā kontekstā, 17.martā Saeimā notika augsta līmeņa ekspertu starptautiska konference “Baltijas un Ziemeļvalstu ES sarunas 2023: vienotāki kā jebkad?”. To organizēja Saeima sadarbībā ar Latvijas Ārpolitikas institūtu un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā.

Konferenci atklāja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre un Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Kārlis Bukovskis.

Konferences ietvaros norisinājās vairākas paneļdiskusijas un paralēlās tiešsaistes sarunas. Konferences pirmās daļas paneļdiskusiju uzmanības centrā bija jautājums par ES politisko realitāti, tostarp saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā un ES ekonomikas noturību.

Savukārt konferences otrajā daļā paralēlajās tiešsaistes sarunās no Kopenhāgenas, Helsinkiem, Rīgas, Stokholmas, Tallinas un Viļņas dalībnieki sprieda par ES klimata un enerģētikas politiku un tiesiskumu, ES nākotni un militāro spēku, kā arī ES lomu Ukrainas nākotnē un migrācijas politiku.

Konferencē piedalījās Latvijas un Eiropas augsta līmeņa amatpersonas un eksperti - Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis, Eiropas Parlamenta viceprezidents Roberts Zīle, Eiropas Revīzijas palātas loceklis un bijušais Nīderlandes ārlietu ministrs Stefs Bloks (Stef Blok), bijušais Somijas premjerministrs un Eiropas Investīciju bankas viceprezidents Aleksanders Stubs (Alexander Stubb), Eiropas Savienības delegācijas Ukrainā vadītājs Mati Māsikas (Matti Maasikas) un citi.

Konferencei varēja sekot līdzi arī tiešsaistē www.saeima.lv, parlamenta Facebook kontā, kā arī www.lai.lvwww.lsm.lv/eng.lsm.lv, Latvijas Ārpolitikas institūta un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Facebook kontos.

Edvards Smiltēns: mums mērķtiecīgi jāveido ārpolitiskā vide ap sevi, paplašinot vienotas, brīvas un drošas Eiropas telpu

Konferences materiāli:

Programma

Fotogrāfijas

Videoieraksti:   

Ievads, 1.Paneļdiskusija
latviešu,  angļu

2.Paneļdiskusija
latviešuangļu

Pārejas ievadsaruna
latviešu, angļu

Saruna par Eiropas Savienības klimata un enerģētikas politiku
latviešu, angļu

Saruna par Eiropas Savienības nākotni
latviešu, angļu

Saruna par Eiropas Savienības lomu Ukrainas nākotnē
latviešu, angļu

Saruna par Eiropas Savienības militāro spēku
latviešu, angļu 

Saruna par Eiropas Savienības migrācijas politiku
latviešu, angļu

Saruna par tiesiskumu Eiropas Savienībā
latviešu, angļu

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt