Tiekoties ar Lietuvas prezidenti, Āboltiņa uzsver Baltijas vienotības nozīmi

(12.01.2011.)

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa trešdien, 12.janvārī, oficiālās vizītes Lietuvā ietvaros tikās ar Lietuvas Republikas prezidenti Daļu Grībauskaiti (Dalia Grybauskaitė).

Tiekoties ar Lietuvas prezidenti, S.Āboltiņa pauda pārliecību, ka Latvija un Lietuva nav tikai draudzīgas kaimiņvalstis: „Mūsu likteņi ir bijuši saistīti gadsimtu garumā, mūs vieno radniecīgas valodas un arī mūsdienās starp abām valstīm un to iedzīvotājiem ir izveidojušās ciešas un sirsnīgas attiecības.”

Pārrunājot sadarbību starp Baltijas valstu parlamentiem, kā arī Baltijas un Ziemeļvalstu starpā, S.Āboltiņa sacīja, ka Baltijas valstu vienotība nav zaudējusi aktualitāti arī šodien. „Visciešākajai sadarbībai jābūt tieši tajos jautājumos, kuros mūsu viedokļi atšķiras,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. 

Atbildot uz D.Grībauskaites apsveikumu ar stāšanos Saeimas priekšsēdētājas amatā, S.Āboltiņa akcentēja, ka viņai šajā amatā ir svarīgi padarīt parlamentu atvērtu sabiedrībai, plašāk skaidrot pieņemtos lēmumus un jaunā līmenī veidot sadarbību ar pilsonisko sabiedrību. Jaunas politiskās kultūras ieviešana ir būtisks priekšnoteikums, lai atjaunotu sabiedrības uzticību parlamentam, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Akcentējot pieaugošo sieviešu - līderu lomu politikā, Lietuvas prezidente informēja, ka šī gada jūnijā Lietuvā norisināsies pasaules sieviešu - līderu forums, kurā gaidīta arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. 

Savukārt, tiekoties ar Lietuvas premjerministru Andrju Kubiļu (Andrius Kubilius), puses apliecināja gatavību turpināt ciešas un draudzīgas attiecības visos līmeņos, īpaši valstu ekonomiku spēcināšanā. 

No 11. līdz 12.janvārim Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa oficiālā vizītē apmeklē Lietuvu. Viļņā Solvita Āboltiņa tiekas ar valsts augstākajām amatpersonām un piedalās barikāžu atceres pasākumos. Šī ir Saeimas priekšsēdētājas pirmā ārvalstu vizīte. Saeimas priekšsēdētāju vizītē pavada Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs un Saeimas Budžeta un
finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs, Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Reirs.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157625680407433/
Izmantojot fotogrāfijas, atsauce uz Saeimu obligāta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā