Saeimas priekšsēdētāja tiekas ar Turcijas prezidentu

(23.10.2014.)
VideoGalerija

„Turcija ir viena no valstīm, kas konsekventi īstenoja Latvijas okupācijas neatzīšanas politiku. Patlaban mūsu valsts jau desmit gadus ir Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts un īpaši labi zina, cik neatsverams ir citu dalībvalstu atbalsts un sapratne. Tādēļ Latvija stingri iestājas par Eiropas Savienības tālāku paplašināšanos un atbalsta Turcijas kandidatūru,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, ceturtdien, 23.oktobrī, Saeimas namā tiekoties ar Turcijas Republikas Valsts prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu (Recep Tayyip Erdoğan). Latvija ir pirmā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, kuru oficiālā vizītē apmeklē jaunievēlētais Turcijas prezidents.

Latviju un Turciju saista ļoti labas attiecības, vērtējot gan augsta līmeņa vizīšu apmaiņu, gan sadarbību izglītībā un kultūrā, gan arī aizvien pieaugošo sadarbību ekonomikā, atzina Saeimas priekšsēdētāja. Sarunā puses atzinīgi vērtēja arī Latvijas un Turcijas parlamentāro sadarbību. Abu valstu parlamentos izveidotas deputātu grupas sadarbībai ar otras valsts parlamentāriešiem. Puses bija vienisprātis, ka tās ir labs formāts abu valstu parlamentārās sadarbības stiprināšanai.

Sadarbības ekonomikā kontekstā S.Āboltiņa sacīja, ka Turcija ir nozīmīgs Latvijas tirdzniecības partneris, un pauda gandarījumu par savstarpējās tirdzniecības apjoma kāpumu aizvadītajos piecos gados. Latvijas eksports uz Turciju šī gada pirmajā pusē palielinājies par 25 procentiem. Sarunā puses bija vienisprātis, ka Latvijai un Turcijai ir potenciāls sadarboties vēl ciešāk un labs pamats tam ir šogad izveidotā abu valstu apvienotā ekonomikas un tirdzniecības komisija.

Saeimas priekšsēdētāja apliecināja Latvijas interesi sadarboties ar Turciju tranzīta un loģistikas jomā, akcentējot, ka jau patlaban Latvijā darbību izvērsusi aviokompānija „Turkish Airlines”.

Pārrunājot nākamā gada pirmajā pusē gaidāmo Latvijas prezidentūru ES Padomē, S.Āboltiņa sacīja, ka nākamais gads Latvijai ir izaicinājumiem bagāts arī tāpēc, ka Latvija ir uzsākusi pievienošanās sarunas ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju (OECD). Latvija kā vienu no savas prezidentūras prioritātēm ir definējusi sadarbību ar Centrālāzijas valstīm, kam ir ģeogrāfiski un stratēģiski nozīmīgs reģions.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja atzinīgi vērtēja arī abu valstu sadarbību tūrismā īpaši gadā, kad Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, akcentējot, ka ceļotāji no Latvijas aizvien biežāk kā galamērķi izvēlas Turciju, savukārt tūristi no Turcijas – mūsu valsti. Šajā kontekstā S.Āboltiņa pauda pārliecību, ka, pateicoties cilvēku mobilitātes iespējām un savstarpējai interesei, abu valstu iedzīvotāji var aizvien labāk iepazīt cits citu un otras valsts unikālo kultūru un tradīcijas.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157648519983968/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=WYrnZ86DvyY&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde