Dagmāra Beitnere-Le Galla ar Brazīlijas vēstnieci pārrunā sieviešu līdzdalības veicināšanas iespējas politikā

(17.05.2022.)
VideoGalerija

“Pasaules vēsturē sievietes sevi ir pierādījušas kā izcilas politiķes, sarunvedējas un arī pārmaiņu ieviesējas. Ar sieviešu spēku politikā un diplomātijā nevar nerēķināties, un mums, sievietēm, kopīgiem spēkiem ir jārūpējas par to, lai vēl vairāk veicinātu sieviešu līdzdalību šajās jomās,” sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre Dagmāra Beitnere-Le Galla otrdien, 17.maijā, tiekoties ar  Brazīlijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Mariju Luīzu Eskorelu de Moraisu (Maria Luisa Escorel de Moraes). Vēstniece parlamentā bija ieradusies iepazīšanās vizītē.

D.Beitnere-Le Galla pauda gandarījumu, ka Latvijā daudzus vadošus amatus ieņem sievietes, un vienlaikus norādīja uz iespējām vēl vairāk veicināt sieviešu pārstāvniecību politikā, tostarp starptautiskā līmenī. Saeimas priekšsēdētājas biedre atzinīgi vērtēja vēstnieces paustās idejas par to, ka sievietēm ir plašas iespējas vairot mieru un toleranci pasaulē. Puses bija vienisprātis, ka sievietēm nedrīkst automātiski piedēvēt mūžīgo upura lomu, koncentrējoties tikai uz šo aspektu, - sievietēm piemīt spēks rast risinājumus, un viņu balsīm jābūt sadzirdētām.

Puses pārrunāja arī Latvijas un Brazīlijas kopīgās vērtības, tostarp cieņu pret cilvēktiesībām, kā arī bija vienotas nosodījumā Krievijas vestajam karam Ukrainā. Ņemot vērā agresorvalsts Krievijas statusu kā pastāvīgajai loceklei Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomē ar veto tiesībām, D.Beitnere-Le Galla aicināja meklēt veidus, kā ANO darbu padarīt efektīvāku.

Puses pārrunāja arī Latvijas un Brazīlijas sadarbības stiprināšanas iespējas ekonomikā, tostarp veicinot tirdzniecību. Saeimas priekšsēdētājas biedre īpaši izcēla Latvijā augsti attīstītās viedās un digitālās tehnoloģijas.

Vēstniece pauda vēlmi stiprināt valstu sadarbību kultūrā, kā arī pauda gandarījumu par aktīvo un vietējā sabiedrībā labi integrēto latviešu kopienu Brazīlijā, kas sirdī aizvien uztur Latvijas kultūras vērtības. Brazīlijā dzīvo ap 20 tūkstošiem latviešu, veidojot lielāko mūsu tautiešu kopienu Latīņamerikā.

Vēstniece rezidē Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā.

 

 

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720299020947
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde