I.Mūrniece Gruzijā apsveic gaidāmo bezvīzu režīmu ar ES

(22.03.2017.)

Latvija pauž stingru atbalstu Gruzijas teritoriālajai vienotībai un eiroatlantiskajiem centieniem; mēs esam un būsim Gruzijas draugi. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, Tbilisi tiekoties ar Gruzijas parlamenta priekšsēdētāju Irakli Kobahidzi (Irakli Kobakhidze).

I.Mūrniece no 19. līdz 23.martam kopā ar Baltijas un Ziemeļvalstu spīkeriem uzturas vizītē Gruzijā. Vizīte organizēta pēc Latvijas parlamenta priekšsēdētājas ierosinājuma.

I.Mūrniece apsveica Gruziju ar gaidāmo bezvīzu režīmu ar Eiropas Savienību (ES). Vīzu režīma atcelšana kļuvusi iespējama, pateicoties Gruzijas iedzīvotāju neatlaidīgam refomu darbam. Saeimas priekšsēdētāja aicināja Gruzijas partnerus neapstāties reformās – ilgtermiņā tās dos praktisku labumu iedzīvotājiem. Latvija ir apņēmības pilna arī turpmāk dalīties ar Gruziju savā reformu pieredzē. 

Gruzijas parlamenta priekšsēdētājs I.Kobahidze teica, ka astoņu valstu līderu kopīga vizīte ir skaidrs solidaritātes un atbalsta apliecinājums Gruzijai. I.Kobahidze uzsvēra - Gruzijai būtiska ir konstitucionālā, izglītības un ekonomiskās reformas.  

Tiekoties ar Gruzijas vicespīkeri Tamāru Čugošvili (Tamar Chugoshvili), Gruzijas parlamenta Ārlietu komisijas un Eiropas integrācijas komisijas deputātiem un Gruzijas parlamenta frakciju pārstāvjiem, Gruzijas parlamentārieši pateicās par Baltijas un Ziemeļvalstu stingro atbalstu Gruzijai. Gruzijas parlamentārieši atzīmēja, ka iedzīvotāju vidū par spīti smagajām reformām ir ļoti augsts atbalsts ES.

Baltijas un Ziemeļvalstis vienmēr ir atbalstījušas Gruzijas centienus integrēties ar eiroatlantiskajām struktūrām, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. Gruzija ir svarīgs NATO partneris un ir daudz ieguldījusi kolektīvās aizsardzības stiprināšanā.

Gruzijas parlamentārieši pateicās Baltijas un Ziemeļvalstīm par ieguldījumu ES novērošanas misijas Gruzijā darbā. NB8 valstu spīkeri apmeklēja novērošanas misijas biroju, kur tikās arī ar novērotājiem no Latvijas. Tāpat spīkeri kopā ar Gruzijas amatpersonām apmeklēja Khurvaleti, kas atrodas uz Dienvidosetijas administratīvās robežlīnijas. ES novērošanas misija Gruzijā ir vienīgais līdzeklis, ar kuru tiek novērotas Krievijas un Gruzijas 2008.gada 12.augustā parakstītās vienošanās par uguns pārtraukšanu ieviešana.



Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157678360997103
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt