Ināra Mūrniece: Latvija atbalsta Gruzijas eiroatlantiskos centienus

(31.03.2016.)

Latviju un Gruziju vēsturiski saista cieša draudzība un veiksmīga partnerība. Mūsu valsts to praktiski apliecinās arī turpmāk, atbalstot Gruziju starptautiskajos parlamentārajos formātos. To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra ceturtdien, 31.martā, parlamentā tiekoties ar Gruzijas ārlietu ministru Mihailu Džanelidzi (Mikheil Janelidze), kurš patlaban uzturas savā pirmajā vizītē Latvijā.

I.Mūrniece atzinīgi vērtēja Gruzijas paveikto ceļā uz vīzu liberalizāciju un pauda cerību, ka jau pavisam drīz iedzīvotāji varēs izjust ieguvumus no reformu īstenošanas. M.Džanelidze sacīja – Gruzija cer, ka vēsturiskais lēmums par bezvīzu režīma ieviešanu tiks pieņemts jau šovasar, pirms oktobrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām tautai demonstrējot eiropeiski noskaņota likumdevēja nozīmi.

Saeimas priekšsēdētāja pauda cerību, ka Gruzijas parlamenta vēlēšanas noritēs veiksmīgi, uzsverot - stabila politiskā vide ir būtisks pamats reformu īstenošanas turpināšanai un Gruzijas kā Austrumu partnerības līderes reputācijai.

Pārrunājot abu valstu divpusējās attiecības, I.Mūrniece pateicās par saņemto Gruzijas parlamenta priekšsēdētāja Dāvida Usupašvili (David Usupashvili) uzaicinājumu piedalīties Gruzijas neatkarības 25.gadadienas svinībās. 

M.Džanelidze augstu novērtēja Latvijas atbalstu, Gruzijai ieviešot Eiropas Savienības (ES) Asociācijas nolīgumu. Saeimas priekšsēdētājai interesējoties par reformu gaitu, Gruzijas ārlietu ministrs sacīja, ka notiek aktīvs darbs, tostarp pie demokrātijas stiprināšanas, pensiju sistēmas reformas, nodokļu politikas pilnveidošanas un darbavietu radīšanas. I.Mūrniece un M.Džanelidze bija vienisprātis, ka Gruzijas bezvīzu režīms ar ES būs spēcīgs impulss arī Latvijas un Gruzijas uzņēmējiem ciešākai sadarbībai.

Tikšanās laikā pārrunāts Gruzijas ieguldījums kolektīvās aizsardzības stiprināšanā. Gruzija ir nozīmīgs NATO partneris, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

No Saeimas puses sarunā ar Gruzijas ārlietu ministru piedalījās arī Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš un Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne. Tāpat tikšanās reizē piedalījās Latvijas Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Gruzijā Elita Gavele.



Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157666534609866
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt