Inese Lībiņa-Egnere Kijevā: Ukrainai jāstrādā pie tiesiskuma pilnveidošanas un likuma varas nostiprināšanas

(02.02.2016.)

Demokrātiskā sabiedrībā uzticību valstij vairo likuma vara un tiesiskās paļāvības principa ievērošana. Ukraina aktīvi īsteno reformas, apliecinot izvēlēto eirointegrācijas ceļu, taču tai ir vēl būtisks ceļš ejams, lai sasniegtu reālu progresu tiesu sistēmas pilnveidošanā, korupcijas apkarošanā un likuma varas nostiprināšanā, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, otrdien, 2.februārī, Kijevā tiekoties ar Ukrainas amatpersonām.

Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu augstāko amatpersonu kopīgās vizītes ietvaros parlamentārieši tikās ar Ukrainas ģenerālprokuroru Viktoru Šokinu (Viktor Shokin), Ukrainas ģenerālprokurora vietnieku, pretkorupcijas prokuroru Nazaru Holodnitskiju (Nazar Holodnitskiy), Ukrainas nacionālā pretkorupcijas biroja vadītāju Ertemu Sitniku (Artem Sytnyk), kā arī vairākām nevalstiskajām organizācijām.

“Tiesiskums, korupcijas izskaušana un pilsoniskā līdzdalība ir būtiski priekšnoteikumi, lai veicinātu cilvēku uzticību un atbalstu valdības īstenotajām reformām. Pārmaiņu periodā valdībai un parlamentam ir jāpieņem virkne nepopulāru lēmumu, kuru īstenošanā nepieciešams plašs sabiedrības atbalsts. Tādēļ gan politiķiem, gan nevalstisko organizāciju pārstāvjiem ir izšķiroša loma, skaidrojot sabiedrībai īstenojamo reformu nepieciešamību,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre.

I.Lībiņa-Egnere arī augstu novērtēja sabiedrisko organizāciju aktīvo līdzdalību un iniciatīvu Ukrainas reformu procesā. Viņa uzsvēra, ka spēcīgas un aktīvas nevalstiskās organizācijas valstij ir nozīmīgi sadarbības partneri.

Saeimas priekšsēdētājas biedre uz Ukrainu devusies kopīgā vizītē ar Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu augstākajām amatpersonām. Vizīte organizēta pēc Latvijas kā NB8 prezidējošās valsts ierosinājuma.

NB8 formāts apvieno piecas Ziemeļvalstis - Dāniju, Islandi, Norvēģiju, Somiju un Zviedriju - un trīs Baltijas valstis - Latviju, Lietuvu un Igauniju -, un tajā aktīva sadarbība notiek kopš 90.gadu sākuma. NB8 ietvaros notiek regulāras premjeru, parlamentāriešu, ministru un citu amatpersonu tikšanās.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157663612263730
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde