I.Mūrniece: vēlamies paplašināt sadarbību ar Vāciju

(08.09.2015.)

Vācija mūsu valstij ir stratēģiski nozīmīgs partneris, un Latvija ir ieinteresēta padziļināt politisko un parlamentāro dialogu, kā arī attīstīt praktisko sadarbību. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece otrdien, 8.septembrī, tiekoties ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Rolfu Ernstu Šiti (Rolf Ernst Schütte), kurš Saeimā bija ieradies iepazīšanās vizītē. 

Amatpersonas bija vienisprātis, ka divpusējā sadarbība pēdējos gados strauji attīstījusies. Par to liecina arī savstarpējo vizīšu, tostarp parlamentāro, pieaugums. Novembra sākumā Berlīnē plānota abu valstu parlamentu priekšsēdētāju tikšanās, savukārt nākamā gada pavasarī Rīgu apmeklēs Bavārijas landtāga prezidijs. 

I.Mūrniece uzsvēra, ka nozīmīga ir arī abu valstu sadarbība drošības jomā, tostarp Vācijas dalība NATO militārajās mācībās un gaisa telpas patrulēšanā Baltijas reģionā. Saeimas priekšsēdētāja informēja par mūsu valsts apņemšanos jau nākamgad aizsardzības budžetu palielināt līdz 1,4 procentiem no iekšzemes kopprodukta, 2018.gadā sasniedzot 2 procentus. 

Tāpat viņa pateicās vēstniekam par Vācijas līdzšinējo atbalstu arodizglītības sistēmas pilnveidošanā Latvijā, kā arī par Gētes institūta darbu, Latvijas iedzīvotājiem nodrošinot iespēju apgūt vācu valodu un iepazīt Vācijas kultūru. 

Kā īpaši svarīgu I.Mūrniece uzsvēra stratēģisko sadarbību mediju un komunikācijas jomā, pateicoties Vācijas pusei par atbalstu neatkarīga un objektīva mediju darba nodrošināšanai Latvijā, tā dodot pretsparu Kremļa īstenotajām propagandas kampaņām. 
Sarunas laikā pārspriestas arī starptautiskās politikas aktualitātes, tostarp bēgļu krīze Eiropā. 



Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157658351717421
Video: https://www.youtube.com/watch?v=0T1u5QCoYc8
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde