I.Mūrniece pateicas Ungārijai par apņemšanos veikt Baltijas gaisa telpas patrulēšanu

(15.01.2015.)

Latvija augstu novērtē Ungārijas apņemšanos NATO misijas ietvaros 2015.gada otrajā pusē uzsākt Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju. Tas ir ļoti nozīmīgi mūsu valstij un sabiedrībai, atzina Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, ceturtdien, 15.janvārī, Saeimas namā tiekoties ar Ungārijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Adrienu Milleri (Adrien Müller). Tikšanās laikā pārrunātas abu valstu divpusējā sadarbība, Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) padomē, kā arī aktuālā drošības situācija.  

Abu valstu attiecības amatpersonas raksturoja kā labas, uzsverot, ka visās jomās pastāv vēl plašākas sadabības iespējas. Tuvākajos gados vēlamies pilnveidot sadarbību arī starp abiem parlamentiem, īpašu izmanību pievēršot sadarbībai nozaru komisiju līmenī. Komisiju vizītes ilgāku laiku nav notikušas, un Latvijas prezidentūra varētu būt labs impulss šādas sadarbības atjaunošanai, uzsvēra I.Mūrniece. Arī A.Millere atzina nepieciešamību stiprināt parlamentāro dialogu komisiju līmenī, vienlaikus nododot Saeimas priekšsēdētājai ielūgumu vizītē apmeklēt Ungārijas parlamentu.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvija lepojas uzņemties prezidējošās valsts lomu un informēja par Saeimas rīkotajiem prezidentūras pasākumiem. I.Mūrniece Ungārijas vēstnieci uzaicināja arī uz janvāra otrajā pusē plānoto brīfingu ārvalstu vēstniekiem, lai sniegtu detalizētu informāciju par prezidentūras programmu. A.Millere aicināta apmeklēt Saeimas ikgadējās ārpolitikas debates, kas šogad notiks 22.janvārī.

Pieskaroties situācijai Ukrainā, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka visām Eiropas Savienības valstīm šajā jautājumā ir izšķirīgi svarīgi ieturēt vienotu pozīciju un runāt vienā balsī. 

I.Mūrniece sarunā uzsvēra, ka nesenie teroristu uzbrukumi Francijā vēlreiz apliecināja, ka ES valstīm ir svarīgi turpināt koordinētu darbu, lai apkarotu vardarbīgu terorismu. Viņa apliecināja, ka šiem jautājumiem tiks pievērsta pastiprināta uzmanība arī mūsu prezidentūras laikā.  

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157647973174864/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=8D8H_uEAvNs
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Sestdien, 20.aprīlī