Saeimas priekšsēdētāja Brazīlijas vēstniekam: abas valstis saista lielā latviešu diaspora

(28.10.2014.)
Galerija

Latviju un Brazīliju saista lielā latviešu diaspora – teju 20 000 mūsu tautiešu dzīvo šajā Latīņamerikas valstī. Tas ir būtisks pamats abu valstu sadarbības stiprināšanai. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, otrdien, 28.oktobrī, Saeimas namā tiekoties ar Brazīlijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Markusu Vinisu Pintu Gamu (Marcos Vinicius Pinta Gama), kurš Saeimas namā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Latvijai un Brazīlijai ir liels potenciāls sadarboties izglītības jomā. Saeimas priekšsēdētāja aicināja studentus no Brazīlijas mūsu valstī iegūt Eiropas Savienībā konkurētspējīgu izglītību, savukārt vēstnieks sacīja, ka ir jāveicina dialogs starp abu valstu augstākās izglītības iestādēm, īpaši akcentējot Rīgas Tehnisko universitāti.

Puses sarunā apliecināja arī interesi stiprināt sadarbību ekonomikā un kultūrā. Būtisks solis šo interešu īstenošanā būtu Latvijas diplomātiskās pārstāvniecības atvēršana Latīņamerikā, piemēram, Brazīlijā, atzina Saeimas priekšsēdētāja un vienlaikus informēja, ka Latvija pie šī jautājuma jau strādā. Arī Brazīlijas vēstnieks sacīja, ka viņa valsts ir ieinteresēta nākotnē atvērt vēstniecību Latvijā.

Tikšanās laikā vēstnieks apliecināja Brazīlijas interesi izmantot Latvijas ostu infrastruktūru kā izeju uz Centrālāzijas un NVS valstīm. Šajā kontekstā Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka Latvija ģeogrāfiskā novietojuma dēļ kalpo kā tilts starp rietumiem un austrumiem.

Sarunā Saeimas priekšsēdētāja atzinīgi vērtēja abu valstu politisko un parlamentāro sadarbību, atzīmējot, ka gan Saeimā, gan Brazīlijas parlamentā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar otras valsts deputātiem. Vienlaikus S.Āboltiņa atzina, ka Latvija un Brazīlija sen nav apmainījušās augsta līmeņa vizītēm, un aicināja Brazīlijas parlamenta priekšsēdētāju vizītē apmeklēt mūsu valsti. Vēstnieks apliecināja gatavību organizēt Brazīlijas parlamentāriešu vizīti.

Nākamā gada pirmajā pusē Latvija pirmo reizi uzņemsies prezidējošās valsts pienākumus Eiropas Savienības Padomē, vēstnieku informēja Saeimas priekšsēdētāja, īpaši akcentējot mūsu prezidentūras prioritātes.

Tikšanās laikā pārrunāta arī Latvijas un Brazīlijas iekšpolitiskā situācija, tostarp nupat Latvijā notikušās parlamenta vēlēšanas un Brazīlijas Valsts prezidenta vēlēšanas.

Noslēgumā vēstnieks informēja par 2016.gada Vasaras Olimpiskajām spēlēm, kas notiks Brazīlijā, un vēlēja veiksmīgus startus Latvijas sportistiem.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157648594022327/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=fUpIpP2zWL8&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 17.jūnijā
13:50  Saeimas Prezidija sēde
15:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Belizas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Therese Rath
15:50  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Armēnijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Ara Margarian
16:35  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Botsvānas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Juliana Angela Dube-Gobotswang