Lībiņa-Egnere Moldovas amatpersonām apliecina Latvijas atbalstu šīs valsts eirointegrācijas ceļā

(17.10.2014.)

Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere un Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs vizītes Moldovā laikā piektdien, 17.oktobrī, tikās ar Moldovas Republikas premjerministra vietnieku - ekonomikas ministru Andrianu Kandu (Andrian Candu) un Ārlietu un Eiropas integrācijas ministres vietnieku Julianu Grozu (Iulian Groza).

Latviju un Moldovu saista ievērojams ekonomiskās sadarbības, uzņēmēju kontaktu veicināšanas un investīciju piesaistes potenciāls, un Latvija ir gandarīta, ka mūsu valsts tirdzniecības apjoms ar Moldovu pēdējos trīs gadus ir pozitīvs, tiekoties ar Moldovas ekonomikas ministru, apliecināja Saeimas delegācija. Puses bija vienisprātis, ka abas valstis ir radījušas stabilu tiesisko regulējumu, kas ļauj šo potenciālu izmantot. Saeimas delegācija arī uzsvēra – ir būtiski veicināt sadarbību starp abu valstu uzņēmējiem.

Moldovas un Eiropas Savienības (ES) parakstītais Asociācijas nolīgums, kas cita starpā ietver arī brīvu tirdzniecību, rada jaunu pamatu tālākai Latvijas un Moldovas sadarbības padziļināšanai, akcentēja Latvijas puse. Savukārt Moldovas amatpersonas pateicās Latvijai par atbalstu, esot vienai no pirmajām ES valstīm, kas ratificēja šo nolīgumu. Sarunā kā vienu no perspektīvām abu valstu sadarbības jomām Saeimas delegācija minēja pārtikas ražošanu. 

Tāpat Saeimas delegācija informēja, ka Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā tiks organizēts Austrumu partnerības biznesa forums, kas būs laba platforma kontaktu stiprināšanai starp uzņēmējiem un investīciju iespēju pārrunāšanai. Latvija sagaida arī Moldovas pārstāvju dalību šajā forumā.

Lai Moldova veiksmīgi mērotu eirointegrācijas ceļu, Latvija ir gatava dalīties reformu īstenošanas pieredzē. Moldovas amatpersonām uzsvēra, ka viena no viņu valsts prioritātēm ir pieredzes pārņemšana tieslietu jomā. Turklāt mūsu valsts Pārtikas un veterinārā dienesta eksperti jau šomēnes plāno vizītē apmeklēt Moldovu, lai dalītos pieredzē par augļu un dārzeņu importu uz ES tirgu, sarunā informēja Saeimas delegācija.

Sarunā ar Moldovas Ārlietu un Eiropas integrācijas ministres vietnieku, Latvijas puse informēja, ka viena no mūsu valsts prezidentūras ES Padomē prioritātēm būs Austrumu partnerība. Latvija vienmēr ir stingri atbalstījusi Moldovas tuvināšanos ES vērtībām, turklāt tieši Moldova ir viena no Latvijas prioritārajiem partneriem Austrumu partnerības valstu vidū. Saeimas delegācija vēlreiz apliecināja Latvijas nemainīgo atbalstu Moldovas eirointegrācijas centieniem. Ārlietu un Eiropas integrācijas ministres vietnieks sarunā uzsvēra Saeimas delegācijas vizītes nozīmi parlamentāro kontaktu veicināšanā un reformu īstenošanas pieredzes nodošanā Moldovas amatpersonām.

Tiekoties ar abām Moldovas amatpersonām, pārrunāta arī situācija Ukrainas austrumos un drošības situācija reģionā.

I.Lībiņa-Egnere un A.Klementjevs no 15. līdz 18.oktobrim darba vizītē uzturas Moldovas Republikā.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt