Ungārijas vēstniece: Latvijas prioritātes ES prezidentūrā svarīgas arī Ungārijai

(14.10.2014.)

Prioritātes, ko Latvija izvirzījusi kā Eiropas Savienības prezidējošā valsts 2015.gada pirmajā pusgadā, ir būtiskas arī Ungārijai, un mūsu valsts savā pirmajā prezidentūrā var rēķināties ar draudzīgu atbalstu un padomu. To Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai otrdien, 9.oktobrī, uzsvēra Ungārijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Latvijas Republikā Adriena Millere (Adrien Müller). Vēstniece Saeimā bija ieradusies iepazīšanās vizītē.

 Latvija kā prioritātes savam prezidentūras termiņam izvirzījusi Eiropas Savienības (ES) konkurētspēju un izaugsmi, digitālā potenciāla palielināšanu, kā arī ES kā globālā spēlētāja lomas stiprināšanu, vēstnieci sarunā informēja Saeimas priekšsēdētāja. Prezidentūras parlamentārās dimensijas ietvaros plānotas sešas tikšanās, kuras apmeklēs attiecīgo komisiju vadītāji no visām ES dalībvalstīm.

 Pārrunājot abu valstu attiecības, S.Āboltiņa tās raksturoja kā labas visos līmeņos, ko apliecina arī fakts, ka gan Rīgā, gan Budapeštā strādā otras valsts diplomātiskā pārstāvniecība. Labs dialogs izveidojies arī starp abu valstu parlamentāriešiem – gan sadraudzības grupu, gan augstāko amatpersonu līmenī. Saeimas priekšsēdētāja pauda cerību, ka Latvijas prezidentūras laikā aktīva sadarbība izveidosies arī starp nozaru komisijām.

Jauna vēstnieka nozīmēšana paver iespējas sadarbības stiprināšanai arī citās jomās, uzsvēra S.Āboltiņa, norādot uz neizmantoto sadarbības potenciālu ekonomikā. Latvijas pievienošanās eirozonai norāda uz mūsu valsts makroekonomisko stabilitāti un paver iespēju paplašināt tirdzniecības un biznesa saites.

Tikšanās laikā pārrunāta arī Krievijas agresija Ukrainā un drošības situācija Austrumeiropas reģionā. S.Āboltiņa pateicās par Ungārijas vēlmi stiprināt sadarbību drošības jomā un augstu novērtēja apņemšanos 2015.gadā pirmo reizi piedalīties Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā. Savukārt vēstniece informēja par vēlmi veidot ciešāku sadarbību starp abu valstu aizsardzības ministrijām, piemēram, kopīgi rīkojot militārās mācības.

Saeimas priekšsēdētāja arī informēja par parlamenta lēmumu līdz 2020.gadam palielināt valsts aizsardzības budžetu līdz 2 procentiem no iekšzemes kopprodukta.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157646425498174/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=dqdc52dBhxc&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā