Vēstniece pateicas A.Klementjevam par Latvijas dalību ES apmācības misijā Mali

(16.09.2014.)
VideoGalerija

„Latvija atbalsta Mali demokratizācijas procesu un situācijas stabilizāciju. To apliecina arī mūsu valsts Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalība Eiropas Savienības apmācības misijā (EUTM Mali), lai palīdzētu Mali bruņoto spēku apmācībā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs, otrdien, 16.septembrī, parlamentā tiekoties ar Mali Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Ba Havu Keitu (Ba Hawa Keita). Tikšanās laikā vēstniece pateicās par Saeimas atbalstu šādam Latvijas lēmumam pagājušā gada martā.

Latvija ir ieinteresēta atrast sadarbības partnerus Āfrikas valstu vidū, tostarp Mali, kā arī saskata potenciālu abu valstu divpusējās sadarbības stiprināšanai gan tirdzniecībā, gan politiskā līmenī. Fakts, ka Latvijā savu kadenci sāk jauna Mali vēstniece, paver iespējas abu valstu divpusējo attiecību veicināšanai, sarunā uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs.

A.Klementjevs informēja par Latvijas pieredzi cīņā pret cilvēku tirdzniecību, kas varētu būt noderīga arī Mali šīs problēma risināšanā. Vēstniece uzsvēra, ka Mali ir ieinteresēta apgūt šo pieredzi.

Tikšanās laikā pārrunāta arī Ebola vīrusslimības izplatība Āfrikā. Vēstniece informēja, ka patlaban Mali nav reģistrēts neviens saslimšanas gadījums. Tāpat pārrunāta demokrātisko procesu attīstība Mali, dialoga nodrošināšana starp dažādām tautībām un situācijas stabilizēšanas centieni Mali ziemeļos.

Sarunas noslēgumā Saeimas priekšsēdētājas biedrs informēja, ka nākamgad Latvija pirmo reizi kļūs par prezidējošo valsti Eiropas Savienības (ES) Padomē, un šajā laikā uzmanības centrā būs arī ES-Āfrikas dialogs. Puses bija vienisprātis, ka kultūras izzināšana ir labs ceļš otras valsts iepazīšanai. Vēstniece sacīja, ka Latvijas prezidentūra varētu būt iespēja Eiropai labāk iepazīt Āfrikas kontinentu.

Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Mali nodibinātas 1992.gada 26.novembrī. Pirmais nerezidējošais Mali vēstnieks darbam Latvijā bija nozīmēts 2009.gadā. Ba Hava Keita pastāvīgi rezidē Vācijas galvaspilsētā Berlīnē.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157647651783561/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 19.maijā