Lībiņa-Egnere pasaules parlamentu līderēm: dzimumu līdztiesības veicināšana būs arī Latvijas ES prezidentūras uzmanības lokā

(04.09.2014.)
Galerija

„Latvija kā Apvienoto Nāciju Organizācijas sieviešu izpildpadomes locekle aktīvi iesaistās tās aktivitātēs, kuru mērķis ir dzimumu līdztiesības veicināšana un sieviešu iespēju palielināšana visā pasaulē. Mūsu valsts šo veiksmīgo sadarbību turpinās arī kā prezidējošā valsts Eiropas Savienības Padomē nākamā gada pirmajā pusē,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, ceturtdien, 4.septembrī, Šveices pilsētā Ženēvā uzrunājot klātesošās parlamentārietes ikgadējā parlamentu spīkeru-sieviešu sanāksmē, kas šogad veltīta sieviešu iespēju palielināšanai ekonomikā.

Latvija ir izvirzījusi savu kandidatūru Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Cilvēktiesību padomei, kuras vēlēšanas gaidāmas šogad, klātesošos informēja I.Lībiņa-Egnere, uzsverot, ka ievēlēšanas gadījumā mūsu valsts īpašu uzmanību veltīs sieviešu tiesību veicināšanai un dzimumu līdztiesībai.

Saeimas priekšsēdētājas biedre, kā runātājai uzstājoties konferences diskusiju blokā „Labvēlīgas vides veidošana sieviešu iespēju palielināšanai ekonomikā”, īpašu uzmanību pievērsa darba un ģimenes dzīves apvienošanai un stereotipu par tradicionālajām dzimumu lomām maiņai, veicinot aktīvāku sieviešu līdzdalību lēmumu pieņemšanā.

„Ir svarīgi atcerēties, ka primāri dzimumu līdztiesība paredz demokrātiskā sabiedrībā pašsaprotamas lietas – vienlīdzīgu pieeju izglītībai un darba tirgum, vienādu samaksu par līdzvērtīgu darbu, vienādu pieeju resursiem un iespēju sievietēm pašām izdarīt izvēles tiesības attiecībā uz savu nākotni,” savā uzrunā atgādināja Inese Lībiņa-Egnere. Viņa uzsvēra, ka tieši izglītības pieejamība ir būtisks priekšnoteikums sieviešu ekonomiskajai neatkarībai un sabalansētai abu dzimumu pārstāvniecībai politikā.

Savā runā Saeimas priekšsēdētājas biedre atsaucās uz pagājušajā gadā Saeimā notikušo sarunu ar ANO ģenerālsekretāru Banu Kimūnu (Ban Ki-moon), kurā viņš uzsvēra, ka ilgtermiņā politiskajā dienaskārtībā vairāk jāpārstāv sieviešu intereses, īpaši jautājumos, kas saistīti ar darba un ģimenes apvienošanu. „Svarīgi, lai lēmumu pieņemšanā un politiskās dienaskārtības veidošanā tiek sadzirdēti un ņemti vērā abu dzimumu un dažādu paaudžu viedokļi, tādējādi pārstāvot un īstenojot visas sabiedrības intereses,” uzsvēra Inese Lībiņa-Egnere.

Tāpat Saeimas priekšsēdētājas biedre norādīja, ka līdztekus tiesiskajam regulējumam, kas radītu vienādas iespējas abu dzimumu pārstāvjiem, ir svarīgi meklēt radošus risinājumus, kas veicinātu darba un ģimenes dzīves apvienošanu, piemēram, attālināta darba iespējas, pabalsti bērnu dārza vai auklītes apmaksai, bērnu pieskatīšanas iespējas un citus.

Saeimas priekšsēdētājas biedre uzsvēra arī sieviešu–politiķu lomu, veicinot sabiedrības izpratni par dzimumu līdztiesības jautājumiem. „Tas ir mūsu pienākums – iedrošināt citas sievietes nebaidīties būt aktīvām savu interešu un tiesību aizstāvēm, sniedzot viņām gan morālu, gan savā pieredzē sakņotu atbalstu.”

Vienlaikus I.Lībiņa-Egnere akcentēja, ka vienādas iespējas sievietēm un vīriešiem ir viens no demokrātiskas sabiedrības stūrakmeņiem, savukārt pilsoniskā līdzdalība ir būtisks instruments, lai pilnveidotu sieviešu iesaisti viņām būtisku jautājumu izlemšanā. Nevalstiskajām organizācijām Latvijā ir nozīmīga loma dzimumu līdztiesības politikas ieviešanā, un mūsu valstī tās iesaistās arī dzimumu līdztiesības politikas dokumentu izstrādē.

I.Lībiņa-Egnere 4. un 5.septembrī uzturas darba vizītē Ženēvā, kur piedalās ikgadējā spīkeru-sieviešu sanāksmē. Šogad konferencē īpaša uzmanība tiek pievērsta sieviešu-parlamentāriešu kā līderu lomai dzimumu līdztiesības pasākumu iniciēšanā gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī.

Tāpat tikšanās darba kārtībā ir tādi jautājumi kā labvēlīga tiesiskā regulējuma veidošana sieviešu iespēju palielināšanai ekonomikā, sievietes ekonomikā kā ilgtspējīgas ekonomikas virzītājspēks, nevienlīdzīga atalgojuma, vardarbības pret sievietēm un sieviešu izmantošanas risku mazināšana, sieviešu līderības ekonomikā vecināšana, kā arī citi.

Konferenci organizē Starpparlamentu savienība, kas ir lielākā un vecākā starpparlamentu organizācija, kas dibināta 1889.gadā un apvieno 164 valstu parlamentus. 

 


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 2.jūnijā