Saeimas priekšsēdētāja Ukrainas spīkeram apliecina Latvijas solidaritāti šīs valsts tautai

(18.08.2014.)

„Latvija ir Ukrainas draugs, tādēļ vēlos apliecināt solidaritāti Ukrainas tautai. Mūsu valsts nemainīgi turpina atbalstīt Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti un Eiropas Savienība ir apņēmības pilna ar konkrētiem pasākumiem turpināt Krimas aneksijas neatzīšanas politiku.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, pirmdien, 18.augustā, Lietuvas pilsētā Palangā tiekoties ar Ukrainas Augstākās Radas priekšsēdētāju Oleksandru Turčinovu (Oleksandr Turchynov).

Patlaban notiekošais Ukrainā apliecina, ka Krievija joprojām nav ieinteresēta iesaistīties sarunās par miermīlīgu situācijas noregulējumu Ukrainas austrumos, bet tieši pretēji – tā turpina atbalstīt separātistus, teica Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka ir jāmeklē visas iespējas, lai nepieļautu vēl vienu iesaldētu konfliktu.

„Latvija atbalsta Ukrainas prezidenta un valdības centienus stabilizēt situāciju valstī. Jūsu valsts nākotnes izaugsmei ir būtiski turpināt konstitucionālās un reģionālās reformas, tāpēc Latvija ir gatava dalīties uzkrātajā reformu īstenošanas pieredzē un ekspertīzē. Mūsu valsts jau iepriekš ir sniegusi humāno palīdzību Ukrainai, uzņemot ārstēt nemieros cietušos, un esam gatavi sniegt papildu humanitāro palīdzību, tostarp, lai risinātu situāciju Ukrainas austrumu reģionos,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa akcentēja, ka šobrīd ir īpaši svarīgi paust vienotu atbalstu arī starptautiskā līmenī, un pauda gandarījumu par Ukrainas parlamenta priekšsēdētāja piedalīšanos rītdienas ikgadējā Ziemeļu un Baltijas valstu (NB8) parlamentu spīkeru sanāksmē Lietuvā, kur NB8 kolēģi pārrunās reģionam aktuālos jautājumus.

Tikšanās laikā pārrunāta arī Austrumu partnerība. Saeimas priekšsēdētāja informēja, ka Latvija aktīvi strādā pie savas pirmās prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē sagatavošanas un tieši mūsu valsts rīkos nākamo Austrumu partnerības samitu, vienlaikus paužot cerību, ka Ukraina šajā sanāksmē būs pārstāvēta visaugstākajā līmenī un kopā varēsim izvērtēt Ukrainas sasniegto progresu. Savukārt A.Turčinovs pateicās Latvijai, ka Saeima bija viens no pirmajiem nacionālajiem parlamentiem, kas ratificēja ES Asociācijas nolīgumus ar Ukrainu, Gruziju un Moldovu.

Sarunā A.Turčinovs aicināja Latvijas parlamenta priekšsēdētāju vizītē apmeklēt Ukrainu, savukārt S.Āboltiņa pauda gatavību solidaritāti Ukrainas tautai apliecināt arī klātienē un informēja, ka šī gada pavasarī kopā ar citiem NB8 nacionālo parlamentu vadītājiem apmeklēja arī Austrumu partnerības valsti Moldovu. Saeimas priekšsēdētāja pauda gatavību uzrunāt NB8 kolēģus līdzīgas vizītes organizēšanai Ukrainā.

Sarunas noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja informēja, ka viņa šodien tiksies ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli (Angela Merkel). Tikšanās laikā plānots pārrunāt drošības politikas jautājumus, teica S.Āboltiņa un apliecināja, ka informēs Vācijas kancleri par šīsdienas sarunā ar A.Turčinovu pārrunātajām Ukrainas aktualitātēm.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt