Saeimas priekšsēdētāja oficiālā vizītē Polijā tiekas ar parlamenta augstākajām amatpersonām

(08.07.2014.)

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa otrdien, 8.jūlijā, oficiālā vizītē Polijā tikās ar parlamenta augstākajām amatpersonām - parlamenta priekšsēdētāju Evu Kopaču (Ewa Kopacz) un Senāta priekšsēdētāja vietnieku Janu Viroviņski (Jan Wyrowinski). Vizītē S.Āboltiņa uzturas pēc Polijas parlamenta priekšsēdētājas ielūguma.

Latviju un Poliju tuvina ne tikai ģeogrāfiskais novietojums – tās atrodas Baltijas jūras krastos, bet arī ciešie kontakti visās jomās un līmeņos. Abu valstu vēstures saknes un mūsu tautu likteņi vijas kopā jau gadsimtiem ilgi, un tomēr par spīti sarežģītajiem vēstures līkločiem Latvija un Polija arvien spējušas pārvarēt grūtības un abu valstu attiecības ir labas, sarunā ar Polijas parlamenta augstākajām amatpersonām uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

„Mūsu tautas un arī nākamās paaudzes ir pelnījušas dzīvot pārtikušās un drošās valstīs, uzsvēra S.Āboltiņa, Latvijas un Polijas ciešo attiecību kontekstā akcentējot – mums ir jāpievērš vēl lielāka uzmanība sadarbībai, tostarp NATO,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja S.Āboltiņa, pateicoties Polijai par ieguldījumu NATO Gaisa telpas patrulēšanas operācijā Baltijas valstīs.

S.Āboltiņa informēja arī Polijas parlamenta kolēģus, ka Saeima kā steidzamu pieņēma Valsts aizsardzības finansēšanas likumu, kas paredz finansējumu valsts aizsardzībai līdz 2020.gadam pakāpeniski palielināt līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta. „Krievijas īstenotā agresija Ukrainā ir ne tikai apliecinājums, ka Latvijas un Polijas lēmums iestāties Eiropas Savienībā un NATO bija pareizs, bet kalpo arī kā atgādinājums, ka valstij ik mirkli ir jābūt modrai par savu drošību un jāstiprina savas aizsardzības spējas. Latvijai kā stabilam NATO partnerim ir jāapzinās arī savas saistības, kuras esam uzņēmušies,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. Viņa norādīja, ka par valsts drošību ir jādomā ilgtermiņā, tostarp veicot mērķtiecīgu finansiālo ieguldījumu valsts aizsardzības spēju paaugstināšanā, un parlamenta pienākums ir uzraudzīt efektīvu līdzekļu izlietojumu. S.Āboltiņa arī aicināja apzināt iespējas abām valstīm sadarboties aizsardzības nozares iepirkumos.

Drošības kontekstā puses arī pārrunāja, ka Eiropai ne mazāk svarīgi ir domāt par vienotu informatīvo telpu, tostarp redakcionāli neatkarīgu un objektīvu ziņu kanālu krievu valodā, lai piedāvātu alternatīvu vienpusīgajai informācijai, ko piedāvā Krievijas Federācijas mediji.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja sarunās uzsvēra, ka aktuālie izaicinājumi drošības jomā un nepieciešamība stiprināt Eiropas Savienības Austrumu partnerību ir iemesls, kādēļ nepieciešama arī ciešāka Baltijas un NB8 valstu sadarbību ar Višegradas valstīm.

Pārrunājot situāciju Ukrainā, Saeimas priekšsēdētāja pauda atbalstu jaunievēlētajam prezidentam un Ukrainas tautas izdarītajai izvēlei virzīties pa eirointegrācijas ceļu. S.Āboltiņa informēja par Latvijas atbalstu Ukrainai veicamajās reformās, kā piemēru minot neseno Saeimas Eiropas lietu komisijas vizīti Kijevā. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja informēja, ka Latvijas parlaments jau tuvākajā ārkārtas sesijā plāno ratificēt Eiropas Savienības asociācijas līgumus ar Ukrainu, Moldovu un Gruziju.

Tikšanās laikā pārrunāta abu valstu sadarbība ekonomikā un nepieciešamība dažādot enerģijas piegādes tirgus. Saeimas priekšsēdētāja arī norādīja, ka Latvija ir ieinteresēta veiksmīgā Rail Baltic projekta īstenošanā un Polijas dalībai projektā, tādējādi nostabilizējot pilnīgu Latvijas integrāciju Eiropas transporta sistēmā.

Amatpersonas īpaši uzsvēra Latvijas un Polijas parlamentārās sadarbības nozīmi un akcentēja ciešās un draudzīgās attiecības gan parlamentu vadības, gan deputātu līmenī. Puses bija vienisprātis, ka labs pamats veiksmīgam dialogam abos parlamentos ir izveidotās deputātu sadarbības grupas. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra arī nepieciešamību veicināt kontaktus starp parlamentu nozaru komisijām, īpaši abu valstu parlamentu Ārlietu, Eiropas lietu un Aizsardzības komisiju līmenī.

Latvijā dzīvojošā poļu diaspora ir viena no mūsu valsts senākajām mazākumtautībām, kuru tiesības ir garantētas Latvijas Republikas Satversmē. Esmu patiesi gandarīta, ka Latvijā darbojas piecas poļu skolas un viens bērnudārzs, kolēģiem sacīja S.Āboltiņa, vienlaikus uzsverot, ka tas ir būtisks priekšnoteikums, lai poļu sabiedrība Latvijā varētu attīstīt savu valodu, kultūru un tradīcijas. Turklāt kontaktus starp abu valstu tautām mēs nedrīkstam novērtēt par zemu, jo tā ir iespēja iepazīt citam citu, teica Saeimas priekšsēdētāja.

Sarunas noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja informēja Polijas parlamenta kolēģus par Latvijas gatavošanos savai pirmajai prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē 2015.gada pirmajā pusē, kuras viena no prioritātēm ir Austrumu partnerība. Tieši pirms nedēļas sākās Itālijas, Latvijas un Luksemburgas trio prezidentūra. Ņemot vērā, ka Latvijas prezidentūra būs valstiski nozīmīgs notikums un tā būs ne tikai valdības kompetence, bet gan kopīgs likumdevēja un izpildvaras sadarbības process, 11.Saeimā pārstāvētie politiskie spēki aizvadītā gada nogalē parakstīja vienošanos par Latvijas prezidentūras sagatavošanu un īstenošanu, informēja S.Āboltiņa.
Tāpat Polijas puses amatpersonas atzinīgi vērtēja Latvijas pieredzi eiro ieviešanā.

Polijas parlamentā Saeimas priekšsēdētāja tikās arī ar Polijas un Latvijas parlamentārās sadarbības grupas priekšsēdētāju Kazimežu Kleinu (Kazimierz Kleina) un grupas locekļiem.

Saeimas priekšsēdētāja vizītes laikā nolika ziedus pie Nezināmā kareivja kapa, kā arī Polijas parlamentā pie Otrā pasaules kara piemiņas plāksnes un Smoļenskas aviokatastrofā bojāgājušo piemiņas plāksnes. Vizītes ietvaros Saeimas priekšsēdētāja Senātā atklās Latvijas un Polijas attiecībām veltītu izstādi.

Saeimas priekšsēdētāju S.Āboltiņu vizītē Varšavā pavada Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Polijas parlamentu vadītājs Ivans Klementjevs un grupas loceklis Vilnis Ķirsis.

Fotogrāfijas no vizītes: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157645564447041/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt