Āboltiņa pateicas Somijas vēstniecei par ieguldījumu abu valstu attiecību stiprināšanā

(01.07.2014.)

„Latviju un Somiju saista dinamiskas un intensīvas divpusējās attiecības, arvien pieaugoša sadarbība ekonomikā un aktīvs politiskais dialogs. Vēlos arī jums personīgi pateikties par aktīvo darbu Rīgā, kas saites starp abām valstīm viennozīmīgi ir stiprinājis.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, otrdien, 1.jūlijā, Saeimas namā tiekoties ar Somijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijā Pirko Mirjami Hamalainenu (Pirkko Mirjami Hämäläinen). Vēstniece bija ieradusies atvadu vizītē.

Latvijas un Somijas veiksmīgo sadarbību apliecina arī fakts, ka abu valstu augstākās amatpersonas regulāri apmainās vizītēm, vēstniecei sacīja S.Āboltiņa, vienlaikus atsaucot atmiņā savu nupat veiksmīgi notikušo oficiālo vizīti Somijā, kur Saeimas priekšsēdētāja uzturējās pēc Somijas Republikas parlamenta priekšsēdētāja Ēro Heineluoma (Eero Heinäluoma) ielūguma.

Vizītes kontekstā S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka Somijas uzņēmums „Fortum”, kurš pērn Latvijā atklāja biomasas koģenerācijas staciju, tādējādi īstenojot vienu no lielākajiem investīciju projektiem Latvijā, apliecināja interesi paplašināt savu darbību Latvijā. Mūsu valsts ir ieinteresēta turpināt Somijas investīciju piesaisti.

Tikšanās laikā pārrunāta arī gaidāmā Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē 2015.gada pirmajā pusē – tieši šodien sākas Itālijas, Latvijas un Luksemburgas trio prezidentūra. Saeimas priekšsēdētāja informēja vēstnieci par aizvadītā gada nogalē 11.Saeimā pārstāvēto politisko spēku vienošanos par Latvijas prezidentūras sagatavošanu un īstenošanu, ņemot vērā, ka Latvijas prezidentūra būs valstiski nozīmīgs notikums un tā būs ne tikai valdības kompetence, bet gan kopīgs likumdevēja un izpildvaras sadarbības process. Tāpat S.Āboltiņa informēja, ka šī gada aprīlī trio valstu parlamentu priekšsēdētāji parakstīja vienošanos par ciešu sadarbību prezidentūras trio ietvaros.

Tāpat tikšanās laikā pārrunāta politiskā situācija Latvijā un mūsu valsts ekonomikas sniegums. Vēstniece akcentēja, ka savas kadences laikā pieredzējusi virkni Latvijai nozīmīgu notikumu, tostarp eiro ieviešanu un uzaicinājumu Latvijai sākt pievienošanās sarunas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD). Vienlaikus viņa akcentēja veiksmīgo Latvijas nostāšanos uz izaugsmes ceļa.

Pirko Mirjami Hamalainena ir Somijas vēstniece Latvijā kopš 2012.gada septembra.


Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157645045839128/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=-HKDfmtDSnc&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 

 


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde