Solvita Āboltiņa tiekas ar Armēnijas ārlietu ministru

(26.06.2014.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ceturtdien, 26.jūnijā, Saeimas namā tikās ar Armēnijas Republikas ārlietu ministru Edvardu Nalbandjanu (Edward Nalbandian). 

„Armēnija Latvijai ir nozīmīgs partneris Dienvidkaukāza reģionā, abu valstu attiecības attīstās sekmīgi, par ko liecina atvērtais un konstruktīvais politiskais dialogs,” raksturojot abu valstu attiecības, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. Uz abu valstu padziļināto interesi ciešākai sadarbībai norāda arī starpvaldību komisijas izveide.

S.Āboltiņa ministram uzsvēra, ka Latvija 2015.gada pirmajā pusē uzņemsies prezidējošās valsts pienākumus Eiropas Savienības (ES) Padomē, un viena no būtiskākajām šīs prezidentūras prioritātēm būs Austrumu partnerība.

„Nākamgad maijā Latvija rīkos Austrumu partnerības samitu, kurā diskutēsim par to, kā turpmāk efektīvāk sadarboties ar ES austrumu kaimiņiem. Tādēļ aicinu Armēniju šajā samitā būt pārstāvētai visaugstākajā līmenī,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa sarunā atzina - katrai valstij ir tiesības pašai izvēlēties savu ārpolitikas virzību. Lai arī Armēnija ir paziņojusi par vēlmi pievienoties Muitas savienībai, Latvija atbalsta attiecību stiprināšanu starp ES un Armēniju.

Pārrunājot parlamentāro sadarbību, S.Āboltiņa atzīmēja, ka deputātu grupa sadarbībai ar Armēnijas parlamentu ir viena no daudzskaitlīgākajām Latvijas parlamentā, un uzsvēra iespējas attīstīt kontaktus arī starp nozaru komisijām. Kā piemērs komisiju sadarbībai ir septembrī plānotā Saeimas Ārlietu komisijas vadītāja vizīte Armēnijā. Tāpat Saeimas priekšsēdētaja apliecināja gatavību nodot Saeimas praktiskā darba pieredzi ne tikai likumdošanas, bet arīdzan administrācijas līmenī.

Augstāko amatpersonu vizītes ir ļoti nozīmīgas arī ekonomiskās sadarbības stiprināšanai starp abām valstīm, atzina sarunas dalībnieki. Amatpersonas bija vienisprātis, ka tirdzniecības apjoms starp abām valstīm šobrīd nav liels un pastāv labas iespējas attīstīt sadarbību ekonomikā, īpaši ņemot vērā attīstīto līgumtiesisko bāzi. Kā īpaši perspektīvas nozares sadarbībai Latvija saskata pārtikas ražošanu, būvniecību, kokapstrādi, tūrismu un izglītību, kā arī tranzītu, loģistiku un informācijas tehnoloģijas.

Runājot par situāciju Ukrainā, S.Āboltiņa uzsvēra, ka jaunajam Ukrainas prezidentam un valdībai nepieciešams maksimāls starptautiskās sabiedrības atbalsts, lai atjaunotu mieru un stabilitāti valstī un spētu īstenot nepieciešamās reformas.

Tikšanās laikā E.Nalbandjans izteica Saeimas priekšsēdētājai uzaicinājumu vizītē apmeklēt Armēniju.

Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157645368602932/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=zG5gFAr5T_E&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”