Andrejs Klementjevs tiekas ar Baltkrievijas parlamenta delegāciju

(17.06.2014.)

Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs otrdien, 17.jūnijā, Saeimā tikās ar Baltkrievijas Republikas Nacionālās sapulces darba grupas sadarbībai ar Latvijas parlamentu vadītāju Svetlanu Gerasimoviču un grupas locekli Valēriju Borodeņu.

Puses sarunā apliecināja ieinteresētību risināt abpusēji svarīgus jautājumus, kas saistīti ar ekonomisko kontaktu veicināšanu, pārrobežu sadarbību, kā arī kultūru, izglītību un tūrismu, un būtisks instruments parlamentārajā līmenī ir Saeimā un Nacionālajā sapulcē izveidotās deputātu grupas sadarbībai ar otras valsts parlamentu. 

Baltkrievija kā kaimiņvalsts mums ir nozīmīgs ekonomiskās sadarbības partneris ar vēl neizmantotu potenciālu daudzās jomās. Lai arī pēdējā laikā ir krities tranzīta kravu apjoms, ir iespējami vairāki risinājumi, kas nodrošinātu Baltkrievijas preču eksportu caur Latviju, uzsvēra A.Klementjevs. Viņš norādīja, ka sadarbību būtiski veicinātu Baltkrievijai piederošs šķidro kravu terminālis Rīgas ostā, kā arī koteinervilciena „Zubr” pārvadājumu palielināšana, kas spēj nogādāt dzelzceļa kravas no Ziemeļeiropas līdz Melnajai jūrai.

Kā divus nozīmīgus dienaskārtības dokumentus, kuru ratificēšana pilnveidos abu valstu sadarbību, Saeimas priekšsēdētājas biedrs minēja grozījumus nolīgumā par starptautisko autosatiksmi, kā arī nolīgumu par sadarbību civilās aviācijas gaisa kuģu meklēšanas un glābšanas jomā. A.Klementjevs uzsvēra, ka parlaments ir gatavs nekavējoties strādāt pie valdības apstiprinātu starpvalstu līgumu ratifikācijas. Tāpat abām kaimiņvalstīm būtiski turpināt pārrobežu sadarbību Eiropas Kaimiņu politikas ietvaros, tādējādi veicinot pierobežas reģionu sociālekonomisko attīstību un vienlaikus veidojot kontaktus starp cilvēkiem un nostiprinot labas kaimiņattiecības. 

Pārrunājot sadarbību tūrismā, puses atzina, ka ir ieinteresētas palielināt apmeklētāju plūsmu pāri abu valstu robežām. Baltkrievijas parlamentārieši norādīja, ka viņu zemē pēdējā laikā ir izveidota virkne atraktīvu un konkurētspējīgu tūrisma produktu, kam būtu nepieciešama plašāka mārketinga kampaņa ārvalstīs.

Viesojoties Saeimā, Baltkrievijas parlamentāriešiem paredzētas tikšanās arī ar Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāju Sergeju Dolgopolovu un komisijas deputātiem, kā arī ar Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Baltkrievijas parlamentu vadītāju Artūru Rubiku un grupas deputātiem.

Vizītes ietvaros Baltkrievijas parlamentāriešiem plānotas tikšanās arī ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Romānu Naudiņu, Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāju Andri Rāviņu, Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāju Gati Truksni un Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieku Andri Ameriku. Viesi arī apmeklēs uzņēmumu „Dzintars”, viesosies Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā un apskatīs Vecrīgu.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde