Saeimas priekšsēdētāja Ķīnā atklāj Starptautisko pakalpojumu tirgus izstādi

(28.05.2014.)

„Latvija izdevīgā ģeogrāfiskā novietojuma un attīstītās transporta un loģistikas infrastruktūras dēļ kalpo kā tilts starp Eiropu un Ķīnu. Esmu pārliecināta, ka nākamnedēļ Latvijā gaidāmā augsta līmeņa transporta, loģistikas un tirdzniecības konference „Savienojot Āziju un Eiropu” ievērojami veicinās sadarbību starp Latviju un Ķīnu šajās jomās.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, trešdien, 28.maijā, oficiālās vizītes Ķīnā ietvaros uzrunājot klātesošos šī gada Ķīnas Starptautisko pakalpojumu tirgus izstādes atklāšanā.

Izstādē klātesošos uzrunāja arī Pekinas municipalitātes vadītāja, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ģenerālsekretāra vietnieks un Lielbritānijas Uzņēmējdarbības, inovāciju un prasmju valsts sekretārs, kā arī „Deutsche Bank” galvenais izpilddirektors, Visķīnas Tautas kongresa Pastāvīgās komitejas priekšsēdētāja vietnieks un Pasaules Tirdzniecības organizācijas direktora vietnieks.

„Vakar ar Ķīnas parlamenta priekšsēdētāju Džanu Dedzjanu un Ministru prezidentu Li Kecjanu pārrunājām Latvijas un Ķīnas sadarbību ekonomikā. Mēs esam vienisprātis, ka abām valstīm ir sadarbības potenciāls, īpaši transporta un loģistikas jomās,” sacīja S.Āboltiņa.

„Pakalpojumu sektoram ir būtiska nozīme jebkuras valsts ekonomikā, tas ieņem aizvien nozīmīgāku lomu pasaules ekonomikā kopumā. Latvija nav izņēmums – pakalpojumu joma ir izšķiroša arī mūsu valsts ekonomikai,” uzrunājot klātesošos, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Latvija ir ieinteresēta Ķīnas investīciju piesaistē, īpaši jomās, kurās Ķīnai ir pasaules līmenī izcilas iemaņas un tehnoloģijas. Latvija ir radījusi labvēlīgus nosacījumus ārvalstu investīcijām, turklāt mūsu valstij ir virkne konkurētspējīgo priekšrocību – vairāk nekā 15 tehnoloģiju parki lielākajās mūsu valsts pilsētās un inovāciju inkubatori mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, attīstīti finanšu pakalpojumi un informācijas tehnoloģiju infrastruktūra.

Saeimas priekšsēdētāja klātesošos informēja par Latvijas pēdējo gadu sasniegumiem, pārvarot finanšu un ekonomikas krīzi: „Patlaban Latvija ir viena no straujāk augošajām ekonomikām Eiropā, un šajā kontekstā esmu gandarīta par Starptautiskā Valūtas fonda izpilddirektores Kristīnes Lagardas Latvijai veltītajiem vārdiem – viņa uzsvēra, ka tic gaišai Latvijas nākotnei un Latvijas paveiktais, ievērojot ilgstošu solidaritāti, ir smags pārbaudījums, kas Latviju ved pretim labākai nākotnei.”

Latvijas kļūšana par pilntiesīgu eirozonas dalībvalsti šī gada sākumā ir vēl viens apliecinājums tam, ka mūsu valsts ekonomika ir atveseļojusies, un ceļ Latvijas konkurētspēju, akcentēja Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa arī informēja, ka 2015.gada pirmajā pusē Latvija, uzņemoties prezidējošās valsts Eiropas Savienības Padomē pienākumus, īpašu uzmanību veltīs arī Eiropas Savienības un Ķīnas attiecību stiprināšanai.
Saeimas priekšsēdētāja no 24. līdz 31.maijam uzturas oficiālā vizītē Ķīnā. Vizītes ietvaros Saeimas priekšsēdētāja tikās ar Visķīnas Tautas kongresa priekšsēdētāju Džanu Dedzjanu (Zhang Dejiang), Ministru prezidentu Li Kecjanu (Li Keqiang), kā arī latviešu diasporas pārstāvjiem. Tāpat Latvijas delegācija Ķīnā viesojās Pekinas Svešvalodu Universitātē un Ķīnas vadošajā informācijas tehnoloģiju uzņēmumā Huawei.

Rīt Saeimas priekšsēdētājai plānota tikšanas ar Šansī provinces tautas kongresa vadītāju Džao Ledzji (Zhao Leji). 

S.Āboltiņu vizītē pavada Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja Dana Reizniece-Ozola.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt