Saeimas priekšsēdētāja Ķīnas premjeram: Latvija ir ieinteresēta Ķīnas investīciju pieaugumā

(27.05.2014.)

„Latvija ir ieinteresēta Ķīnas investīciju piesaistē, īpaši jomās, kurās Ķīnai ir pasaules līmenī izcilas iemaņas un tehnoloģijas. Turklāt Latvija ir radījusi labvēlīgus nosacījumus ārvalstu investīcijām, tostarp mūsu valsts galvenajās ostās un speciālajās ekonomiskajās zonās.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, otrdien, 27.maijā, oficiālās vizītes Ķīnā ietvaros tiekoties ar Ķīnas Ministru prezidentu Li Kecjanu (Li KeQiang).

Saeimas priekšsēdētāja ar Ķīnas premjeru pārrunāja Latvijā ražoto pārtikas produktu eksporta iespējas Ķīnas tirgū. Li Kecjans apliecināja, ka jau drīzumā tiks pabeigtas nepieciešamās Latvijas piena un gaļas produktu sertifikācijas procedūras. S.Āboltiņa pauda augstu novērtējumu līdzšinējai sadarbībai ar Ķīnu šajā jautājumā, jo sertifikācijas procesa pabeigšana nodrošinās jaunas eksporta iespējas Latvijas uzņēmējiem.

Aizvadītajā gadā Latvija ir ievērojami – par 80 procentiem - palielinājusi eksportu uz Ķīnu, bet tam joprojām ir liels potenciāls. Mūsu eksportpreces, tostarp piena un gaļas izstrādājumi un augstas kvalitātes medikamenti, būtu lielisks papildinājums Ķīnas tirgum, uzsvēra S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja Latvijas un Ķīnas divpusējās attiecības raksturoja kā lieliskas un dinamiskas, kas balstītas uz savstarpēju cieņu un uzticēšanos. Vienlaikus S.Āboltiņa akcentēja arī abu valstu aktīvo politisko dialogu, ko apliecina regulāra augsta līmeņa vizīšu apmaiņa.

Pārrunājot sadarbību ekonomikā, Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka transporta un loģistikas sektors ir ļoti nozīmīgs Latvijas ekonomikai. S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka augsta līmeņa delegācija Ķīnas transporta viceministra vadībā nākamnedēļ apmeklēs Latvijā gaidāmo augsta līmeņa konferenci par transporta, loģistikas un tirdzniecības jautājumiem. S.Āboltiņa pauda pārliecību, ka konferencē abas valstis sasniegs labus rezultātus transporta komunikācijas veicināšanā starp Eiropu un Āziju.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra Latvijas ekonomikas attīstību, norādot, ka mūsu valsts ir veiksmīgi pārvarējusi finanšu un ekonomikas krīzi un pašlaik ir viena no ātrāk augošajām ekonomikām Eiropas Savienības (ES) valstu vidū. Latvijas tirgus nepārtraukti aug, turklāt mūsu valsts šī gada sākumā ir kļuvusi par eirozonas valsti, kas ir papildus priekšrocība investoriem.

Pārrunājot ES un Ķīnas sadarbības jautājumus, S.Āboltiņa uzsvēra, ka Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina (Xu Jinping) vēsturiskā vizīte ES institūcijās atver jaunu lapaspusi ES un Ķīnas attiecībās. Šis ir nozīmīgs mirklis, tādēļ Latvija kā 2015.gada pirmās puses prezidējošā valsts ES Padomē ir apņēmusies sadarboties ar Ķīnu visos jautājumos, kas skar ES un Ķīnas attiecības.

Saeimas priekšsēdētāja no 24. līdz 31.maijam uzturas oficiālā vizītē Ķīnā. Tās laikā S.Āboltiņai plānotas tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas Nacionālā Tautas kongresa priekšsēdētāju Džanu Dedzjanu (Zhang Dejiang), vicepremjeru Vanu Janu (Wang Yang), kā arī Ķīnas sadraudzības grupas deputātiem un Šansī provinces tautas kongresa vadītāju. Paredzēts, ka vizītes ietvaros Saeimas priekšsēdētāja kopā ar Ķīnas vicepremjeru atklās šī gada Ķīnas Starptautisko pakalpojumu tirgus izstādi.

S.Āboltiņu vizītē pavada Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja Dana Reizniece-Ozola un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā