Lībiņa-Egnere un Kalniņš tiekas ar Turcijas ES lietu ministru

(21.05.2014.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere un Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš trešdien, 21.maijā, Saeimas namā tikās ar Turcijas Republikas Eiropas Savienības (ES) lietu ministru un pievienošanās ES sarunu vadītāju Mevlitu Čavušoglu (Mevlüt Çavuşoǧlu).

Latvijas un Turcijas divpusējās politiskās attiecības sarunas dalībnieki raksturoja kā ļoti labas, un pēdējā laikā abas valstis tās nostiprina, apmainoties ar augsta līmeņa vizītēm, tostarp Latvijas un Turcijas prezidentu līmenī. I.Lībiņa-Egnere akcentēja, ka abas valstis vieno arī laba sadarbība parlamentārā līmenī, ko apliecina sadarbības grupu izveidošana abu valstu parlamentos, kā arī sadarbība komisiju līmenī. O.Ē.Kalniņš, atsaucot atmiņā Ārlietu komisijas delegācijas vizīti Turcijā 2012.gada nogalē, to raksturoja kā veiksmīgu un lietderīgu, atzīmējot, ka komisijas deputātiem bija iespēja tikties arī ar Turcijas augstākajām amatpersonām, tostarp Valsts prezidentu.

Tāpat puses bija vienisprātis, ka Latviju un Turciju saista laba sadarbība starptautiskajās parlamentārajās organizācijās, tostarp Eiropas Padomes un NATO Parlamentārajā Asamblejā.

Saeimas priekšsēdētājas biedre tikšanās laikā izteica līdzjūtību Turcijai saistībā ar traģēdiju ogļraktuvēs pie Somas Manisas provincē, kur aizvadītajā nedēļā bojā gāja 301 cilvēks.

Pārrunājot abu valstu sadarbību ekonomikā, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs informēja, ka Latvija saredz lielu ekonomiskās sadarbības potenciālu un daudzi mūsu valsts uzņēmēji ir ieinteresēti apgūt Turcijas tirgu. Tāpat Latvija ir ieinteresēta dažādot eksporta tirgus, īpaši ņemot vērā aktuālo ģeopolitisko situāciju reģionā. Arī M.Čavušoglu akcentēja abu valstu sadarbības ekonomikā neizmantoto potenciālu un uzsvēra, ka jau šobrīd Latvijā strādā vairākas Turcijas kompānijas, piemēram, lidsabiedrība Turkish Airlines.
Tāpat Turcijas ES lietu ministrs apsveica Latviju ar eiro ieviešanu šī gada sākumā, un vienlaikus apliecināja Turcijas atbalstu Latvijas dalībai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD).

Tikšanās laikā pārrunāts sarunu process par Turcijas pievienošanos ES. I.Lībiņa-Egnere vēlreiz apliecināja, ka Latvija stingri atbalsta Turcijas pilntiesīgu dalību ES pēc pievienošanās sarunu noslēguma, kā arī pauda pārliecību, ka Turcijas integrācija ES ir stratēģiski svarīga kā Turcijai, tā arī ES. Vienlaikus Saeimas priekšsēdētājas biedre informēja, ka Latvija nupat atzīmēja desmitgadi kopš pievienošanās ES, tāpēc mūsu valstij vēl dzīvā atmiņā ir pievienošanās sarunu un reformu īstenošanas pieredze. Arī O.Ē.Kalniņš sacīja, ka ES un Turcijai ir jāstrādā kopā. Savukārt ministrs informēja, ka Turcijā, tāpat kā Latvijā, pēdējais vārds par Turcijas dalību ES piederēs tautai, proti, pēc pievienošanās sarunu noslēguma tiks rīkots referendums.

Sarunas laikā pārrunāta arī gaidāmā Latvijas prezidentūra ES Padomē nākamā gada sākumā. Šajā kontekstā O.Ē.Kalniņš uzsvēra, ka viena no mūsu prezidentūras prioritātēm būs Austrumu partnerība. M.Čavušoglu apliecināja, ka Turcija atbalsta ES Kaimiņu politiku, tostarp Austrumu partnerību, kā arī ES ārpolitiku.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157644777095005/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 12.maijā