Andrejs Klementjevs Saeimas namā tiekas ar Nigērijas vēstnieku

(16.05.2014.)
VideoGalerija

„Latvijas un Nigērijas divpusējās attiecības pēdējos gados ir ievērojami attīstījušās, par ko liecina fakts, ka Nigērijas studenti izvēlas studēt Latvijas augstskolās, tāpat ir notikusi augsta ranga vizīšu apmaiņa un nākamnedēļ plānots parakstīt saprašanās memorandu starp abu valstu Ārlietu ministrijām.” To Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs uzsvēra, piektdien, 15.maijā, Saeimas namā tiekoties ar Nigērijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Franku Ngozi Isohu (Frank Ngozi Isoh), kurš Saeimas namā bija ieradies atvadu vizītē.

Tikšanās laikā Saeimas priekšsēdētājas biedrs izteica rūpes saistībā ar aizvadītajā mēnesī vairāk nekā 200 nolaupītajām Nigērijas skolniecēm un apliecināja, ka Latvija tāpat kā visa Eiropas Savienība (ES) un pasaule kopumā seko līdzi satraucošajai situācijai. Vienlaikus A.Klementjevs pauda cerību par drīzu risinājumu. Vēstnieks informēja, ka joprojām nav izdevies identificēt šo meiteņu atrašanās vietu un Nigērijas valdība dara visu iespējamo situācijas atrisināšanai.

A.Klementjevs sarunā informēja vēstnieku – lai veicinātu mieru un stabilitāti Āfrikā, Saeima aizvadītajā nedēļā atbalstīja lēmumprojektu par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalību ES militārajā operācijā Centrālāfrikas Republikā. Tajā piedalīsies līdz 40 mūsu valsts karavīru. Vēstnieks pauda pateicību par šo Latvijas parlamenta lēmumu, akcentējot, ka starptautiskās sabiedrības palīdzība miera uzturēšanā un drošības situācijas stabilizācijā Āfrikas kontinenta kritiskajos reģionos ir patiešām nepieciešama. Terorismam nav robežu, tāpēc Nigērija novērtē starptautisko atbalstu tā apkarošanā un ierobežošanā arī savā valstī, teica vēstnieks.
Tāpat tikšanās laikā vēstnieks apsveica Latviju ar pievienošanos eirozonai, kas vienlaikus apliecina, ka Latvija ir spējusi sekmīgi pārvarēt pasaules finanšu un ekonomikas krīzes sekas. Latvijas veiksmīgā pieredze ir piemērs, kuram vēlas sekot arī Nigērija, teica vēstnieks. Vienlaikus viņš sacīja, ka labs solis abu valstu divpusējās sadarbības veicināšanai neapšaubāmi būtu pastāvīgas Nigērijas vēstniecības atvēršana Latvijā, paužot cerību, ka nākotnē šāds solis varētu tikt sperts.

Vēstnieks arī pauda gandarījumu, ka viņa kadences laikā Latvijas uzņēmēji ir izrādījuši interesi izveidot biznesu Nigērijā un sadarboties ar vietējiem uzņēmējiem, un uzsvēra, ka viņa pēctecim būs jāveic darbs Latvijas popularizēšanai Nigērijā, tostarp informējot studentus par iespējām iegūt izglītību Latvijā.

Franks Ngozi Isohs ir Nigērijas vēstnieks Latvijā kopš 2012.gada. Viņš ir karjeras diplomāts, kurš pastāvīgi rezidē Kijevā, Ukrainā.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157644683260712/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=SYakdSoPgLE&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 13.maijā
13:50  Saeimas Prezidija sēde