Andrejs Klementjevs Saeimas namā tiekas ar jauno Kipras vēstnieku

(15.04.2014.)

Saeimas priekšsēdētajas biedrs Andrejs Klementjevs otrdien, 15.aprīlī, Saeimas namā tikās ar Kipras Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Andreju Kakuri (Andreas Kakouris), kurš bija ieradies iepazīšanās vizītē. Tikšanās laikā pārrunātas abu valstu divpusējās attiecības, progress Kipras problēmas risināšanā, abu valstu prezidentūra Eiropas Savienībā, kā arī pieredze ekonomikas krīzes pārvarēšanā.

 Amatpersonas sarunā atzina, ka, neskatoties uz ģeogrāfisko attālumu, attiecības starp abām valstīm ir stipras un ar labu izaugsmes potenciālu, un bija vienisprātis, ka nepieciešams stiprināt dialogu ne tikai starp valdībām, bet arīdzan Latvijas un Kipras likumdevējiem.

A.Klementjevs uzsvēra, ka viņš jau desmit gadus ir pareizticīgo parlamentāriešu asamblejas loceklis un tādējādi ar lielu interesi seko notikumu attīstībai arī Vidusjūras reģionā, īpaši Kiprā un Grieķijā. Pārrunājot virzību uz Kipras problēmas diplomātisko atrisinājumu, Saeimas priekšsēdētājas biedrs uzsvēra, ka Latvija atzinīgi vērtē sarunu atsākšanu ar Turciju par Kipras apvienošanu ANO procesa ietvaros. Risinājuma panākšana Kipras jautājumā ir vitāli nepieciešama gan salas turpmākajai attīstībai, gan visa reģiona izaugsmei un stabilitātei.

Vēstnieks norādīja, ka Kipra patlaban pārdzīvo ekonomisko krīzi, ko ietekmējusi arī tautsaimniecības lejupslīde Grieķijā. To pavada augsts bezdarba līmenis un iedzīvotāju neapmierinātība, taču ir vērojamas arī stabilizācijas pazīmes. A.Klementjevs atzina, ka arī Latvija ir pārdzīvojusi smagus ekonomikas satricinājumus un taupības gados pieņemtie smagie lēmumi ir skāruši gandrīz ikvienu ģimeni. Daudzi cilvēki bija spiesti arī izbraukt no valsts darba meklējumos, kas izskaidro salīdzinoši zemos bezdarba rādītājus, taču kopumā patlaban saņemam pozitīvus signālus par tautsaimniecības attīstību, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedrs, paužot cerību, ka arī Kipra veiksmīgi īstenos nepieciešamās reformas un drīzumā atgriezīsies uz izaugsmes ceļa.

A.Klementjevs pauda gandarījumu, ka pēdējā laikā ir aktivizējusies abu valstu sadarbība ekonomikā un būtiski pieaudzis Latvijas eksports uz Kipru, 2013.gadā pieaugot par gandrīz 20 procentiem. Latvija ir ieinteresēta gan tūristu plūsmas palielināšanā, gan divpusējo līgumu noslēgšanā, tostarp par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu, tādējādi noņemot šķēršļus uzņēmēju sadarbībai.

A.Kakuris Kipras diplomātiskajā dienestā strādā kopš 1984.gada, bijis vēstnieks Īrijā un ASV. Kopš 2013.gada ir Kipras vēstnieks Zviedrijas Karalistē un kā nerezidējošais vēstnieks pārstāvēs savu valsti arī Latvijā.
 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157643990191693/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=_mgpjOAtXEE&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ  
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī