Saeimas priekšsēdētāja Zviedrijas karalim: Latvijas un Zviedrijas vēstures saknes vijas kopā jau gadsimtiem ilgi

(26.03.2014.)
VideoGalerija

„Latvijas un Zviedrijas vēstures saknes un mūsu tautu likteņi vijas kopā jau gadsimtiem ilgi. Tās ir mūsu valstu sadarbības, atbalsta, savstarpējas cieņas un draudzības saites. Zviedru klātbūtne Latvijā jūtama ik uz soļa - pa vecpilsētas seno bruģi ejot cauri Zviedru vārtiem vai izdzīvojot aizraujošos Karlsona piedzīvojumus baleta uzvedumā Latvijas Nacionālajā operā.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, trešdien, 26.martā, tiekoties ar Zviedrijas karali Kārli XVI Gustavu, kurš Saeimas namā viesojās valsts vizītes Latvijas Republikā ietvaros.

Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka ar lielu interesi lasījusi par Zviedrijas karaļa Kārļa XVI Gustava vectēva Gustava V valsts vizīti Latvijā tālajā 1929.gadā, kuras laikā viņš sacīja: „Ir pagājuši desmit gadi kopš jūs savas valsts likteni esat ņēmuši savās rokās un Latvija kļuvusi par brīvu un suverēnu valsti. Jūsu panākumi ir vislielākās apbrīnas cienīgi, un esmu pārliecināts – jūs varat būt lepni par savas tautas darba tikumu un drošu skatu raudzīties nākotnē.”

Savā uzrunā Saeimas priekšsēdētāja pateicās Zviedrijai par atbalstu tumšajos un traģiskajos kara gados, dodot pajumti neskaitāmām latviešu bēgļu ģimenēm, kuras bija spiestas atstāt savas mājas un savu zemi. Tāpat S.Āboltiņa atsauca atmiņā drūmo okupācijas laiku. „Gandrīz piecus gadu desmitus padomju okupācijas laikā Latvijas ļaudis ar lielu apbrīnu raudzījās pāri Baltijas jūrai uz Zviedriju un tās tautu – brīvu valsti un cilvēkiem. Mēs vienmēr vēlējāmies atgūt savu vietu brīvo Eiropas tautu saimē,” Zviedrijas karalim sacīja Saeimas priekšsēdētāja, vienlaikus atceroties skaidro un vienlaikus tik trauslo ceļu, kas Baltijas valstu tautas veda atpakaļ uz Eiropu. „Arī toreiz Zviedrija stāvēja plecu pie pleca ar Latviju,” sacīja S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja viesim sacīja, ka ar savu pirmo valsts vizīti Latvijā 1992.gadā Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs apliecināja Zviedrijas solidaritāti mūsu valstij. „Arī šoreiz Jūs viesojaties Latvijā sarežģītā laikā, kad Eiropa saskaras ar izaicinājumiem drošības jomā. Tāpēc arī šajā reizē Jūsu vizītei ir īpaša nozīme,” Zviedrijas karalim teica S.Āboltiņa, akcentējot, ka Zviedrija ir mūsu kaimiņvalsts un mēs esam pateicīgi par daudzkārt sniegto atbalstu un iedrošinājumu.

Sarunā S.Āboltiņa arī uzsvēra – fakts, ka Rīga un Ūmeo šogad ir Eiropas kultūras galvaspilsētas, vēl vairāk tuvinās Latvijas un Zviedrijas tautas. „Mēs ceram uz sadarbību arī turpmāk. Latvija vēlas augt un attīstīties plecu pie pleca ar Zviedriju, jo tā ir mūsu labs kaimiņš, partneris un draugs,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.



Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157642947827734/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=RkI_xW05Cew&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 10.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas, Vides, klimata apakškomisijas un Pasaules Dabas Fonda rīkotā konference “Latvijas ūdeņu ilgtspēja un kā to panākt?”