Andrejs Klementjevs Saeimas namā tiekas ar jauno Vjetnamas vēstnieku

(18.03.2014.)
VideoGalerija

„Latvijai un Vjetnamai ir jākoncentrējas uz sadarbības stiprināšanu izglītības jomā. Apsveicama ir abu valstu ieinteresētība izstrādāt un perspektīvā parakstīt līgumu par augstākās izglītības kvalifikāciju savstarpējo atzīšanu.” To Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs uzsvēra, otrdien, 18.martā, Saeimas namā tiekoties ar jauno Vjetnamas Sociālistiskās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Tranvanu Hiņu (Tran Van Hinh).

Latvijas un Vjetnamas divpusējās attiecības, tostarp politiskajā līmenī, pēdējos gados kļuvušas aktīvākas. To apliecina arī aizsāktais darbs pie līgumtiesiskās bāzes stiprināšanas – tiek izstrādāts līgums par abu valstu gaisa satiksmi un dubultnodokļu konvencija, sacīja A.Klementjevs. Aizpagājušajā gadā izveidota Latvijas parlamenta deputātu grupa sadarbībai ar Vjetnamas parlamentāriešiem.

Apliecinot vēlmi stiprināt abu valstu divpusējās attiecības, vēstnieks savas valsts parlamenta priekšsēdētāja vārdā izteica aicinājumu Latvijai un Vjetnamai apmainīties augsta līmeņa un arī abu valstu parlamentu nozaru komisiju līmeņa vizītēm. Vēstnieks arī sacīja, ka nākamgad Vjetnama organizēs Starpparlamentu Savienības sesiju Hanojā, kurā aicināja piedalīties arī Latvijas parlamenta priekšsēdētāju.

Pārrunājot Latvijas un Vjetnamas sadarbību ekonomikā, puses apliecināja interesi to stiprināt un paplašināt savstarpējās tirdzniecības apgrozījumu. Vjetnamas imports Latvijā ir ievērojami pieaudzis līdz pat 85 miljoniem eiro aizvadītajā gadā, taču Latvijai būtu jātiecas vismaz uz pirmskrīzes līmeņa sasniegšanu. Pagājušajā gadā Latvijas eksports uz Vjetnamu bija aptuveni divi miljoni eiro, savukārt 2010.gadā - 23,5 miljoni eiro, teica A.Klementjevs.

Saeimas priekšsēdētājas biedrs akcentēja, ka jau šobrīd sadarbība starp abām valstīm pieaug, un apliecināja mūsu valsts uzņēmēju interesi apgūt jaunus eksporta tirgus, īpaši Āzijā. Kā dažas no potenciālajām sadarbības jomām A.Klementjevs minēja farmāciju, kokapstrādi un pārtikas rūpniecību, kurās uzņēmēji no Latvijas sevi jau apliecinājuši, savukārt vēstnieks akcentēja arī lauksaimniecību un informācijas tehnoloģijas.

Informējot par Vjetnamas tautsaimniecību, vēstnieks sacīja, ka Vjetnama aizvadītajās divās desmitgadēs ir īstenojusi virkni reformu, lai panāktu ekonomikas izaugsmi un vairotu savas valsts labklājību. Turklāt Vjetnama pasaulē ierindojas lielāko rīsu un kafijas eksportētāju vidū.

Saeimas priekšsēdētājas biedrs informēja vēstnieku, ka šogad Latvija ir kļuvusi par Eiropas kultūras galvaspilsētu, un aicināja māksliniekus arī no Vjetnamas izmantot iespēju tuvāk iepazīstināt Latviju ar savas valsts kultūru. Tāpat A.Klementjevs sacīja, ka nākamā gada pirmajā pusē mūsu valsts uzņemsies prezidējošās valsts Eiropas Savienības Padomē pienākumus, un jau pašlaik – gatavošanās procesā - Latvija sevi ir veiksmīgi apliecinājusi.

Tranvans Hiņs ir karjeras diplomāts, kurš savas valsts ārlietu dienestā darbu sācis 1978.gadā. Iepriekš viņš strādājis arī Vjetnamas vēstniecībā Austrālijā. Vēstnieks pastāvīgi rezidē Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157642540373133/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=L5IiQHsATyQ&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 11.maijā