Saeimas priekšsēdētāja ar Turcijas, Nīderlandes un Armēnijas parlamentu priekšsēdētājiem pārrunā situāciju Ukrainā

(18.03.2014.)

Saeimas priekšsēdētāja divpusējās tikšanās ar Nīderlandes parlamenta Pārstāvju palātas priekšsēdētāju Anauhku van Miltenburgu (Anouchka van Miltenburg), Armēnijas Nacionālās Asamblejas prezidentu Hoviku Abrahamjanu (Hovik Abrahamyan) un Turcijas parlamenta priekšsēdētāju Džemilu Čičeku (Cemil Cicek) pārrunāja situāciju Ukrainā, kā arī sadarbību Eiropas Savienības (ES) jautājumos un parlamentārā līmenī. Tikšanās notika Starpparlamentu Savienības sesijas ietvaros Šveices pilsētā Ženēvā.

Vēršot kolēģu uzmanību uz situāciju Ukrainā, S.Āboltiņa uzsvēra Latvijas nostāju - Ukrainas Augstākā Rada ir leģitīmi ievēlēta publiskās pārvaldes institūcija; tās lēmumi ir leģitīmi un nevar tikt apšaubīti. Latvija aicina starptautisko sabiedrību aktīvi izteikt atbalstu Ukrainas teritoriālajai vienotībai, apliecināja Saeimas priekšsēdētāja. Latvija nelokāmi pastāv uz Ukrainas teritoriālo nedalāmību, un jebkuri mēģinājumi šķelt Ukrainas sabiedrību un apšaubīt valsts teritoriālo integritāti visstingrākajā mērā jānosoda, uzsvēra S.Āboltiņa.

Runājot par ES jautājumiem, Saeimas priekšsēdētāja kolēģiem akcentēja Latvijas gatavošanos pirmajai prezidentūrai ES Padomē 2015.gadā. Pašlaik uzmanība tiek veltīta prezidentūras saturam – prioritāšu izvēlei, kā arī sešu mēnešu programmas un dienas kārtības izstrādei. Jau pašlaik zināms, ka Latvijas prezidentūras uzmanības lokā būs Centrālāzijas jautājumi un Austrumu partnerība, sacīja S.Āboltiņa, uzsverot, ka 2015.gada maijā Rīgā plānots Austrumu partnerības samits.

Divpusējās tikšanās laikā ar Turcijas parlamenta priekšsēdētāju S.Āboltiņa apliecināja Latvijas atbalstu turpmākai ES paplašināšanai. Latvija augstu vērtē regulāru kontaktu apmaiņu ar Turciju, kas gan stiprina divpusējo sadarbību, gan veicina viedokļu apmaiņu par stratēģiski nozīmīgiem jautājumiem, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja, apliecinot mūsu valsts interesi uzturēt un padziļināt abu valstu attiecības.

Tiekoties ar Armēnijas parlamenta priekšsēdētāju, S.Āboltiņa akcentēja, ka Latvija respektē Armēnijas vēlmi pievienoties Muitas savienībai, taču vienlaikus atbalsta ciešāku ES un Armēnijas sadarbību. Par interesi stiprināt attiecības ar Armēniju parlamentārā līmenī liecina, ka jau pašlaik deputātu grupā sadarbībai ar Armēnijas parlamentu darbojas teju trešā daļa Latvijas parlamenta deputātu, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Savukārt sarunā ar Nīderlandes parlamenta priekšsēdētāju S.Āboltiņa uzsvēra - Nīderlande kā otrs lielākais investors ir viens no svarīgākajiem mūsu valsts ekonomikas sadarbības partneriem. Lai izlīdzinātu abu valstu importa un eksporta rādītājus, Latvijas mērķis ir piedāvāt Nīderlandei preces ar augstu pievienoto vērtību, akcentēja Saeimas priekšsēdētāja.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa kā Starpparlamentu Savienības Latvijas nacionālās grupas locekle līdz 18.martam darba vizītē uzturas Šveices pilsētā Ženēvā, kur piedalās Starpparlamentu Savienības sesijā. 
Starpparlamentu savienība ir lielākā un vecākā starpparlamentu organizācija, kas dibināta 1889.gadā un apvieno 168 valstu parlamentus. Ikgadējā Starpparlamentu Savienības sesija šogad notiek jau 130.reizi.

 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī