Āboltiņa sieviešu-parlamentāriešu sanāksmē: arī sievietes nav vienaldzīgas pret izaicinājumiem, kurus viņām nes jaunās iespējas

(17.03.2014.)

„Lielākie pārbaudījumi cilvēcei ir slava, bagātība un vara. Arī sievietes nav vienaldzīgas pret izaicinājumiem, kurus viņām nes jaunās iespējas un aizvien pieaugošā loma sabiedrībā. Tomēr diendienā mēs – sievietes - sevi apliecinām kā pozitīvu un iedvesmojošu piemēru.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, Starpparlamentu Savienības sesijā piedaloties augsta līmeņa sieviešu–parlamentāriešu sanāksmē un uzrunājot kolēģes par izaicinājumiem, kuri nākamajos desmit gados skars sievietes.

Savā runā Saeimas priekšsēdētāja atsauca atmiņā Latvijas okupācijas gadus, kad, pretēji maldinošās padomju propagandas paustajam, sievietēm nebija vienlīdzīgu iespēju. „Kopš tā laika Latvija ir mērojusi garu un sarežģītu ceļu, un šodien sievietes bauda vienlīdzīgas tiesības, brīvības un iespējas daudzās jomās, tostarp politikā, uzņēmējdarbībā un tiesu varā,” sacīja S.Āboltiņa, atzīmējot, ka šo panākumu atslēga ir izglītība.

Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra – kopš neatkarības atgūšanas 1991.gadā Latvijas prezidenta amatu ir ieņēmusi sieviete, vairāk kā divas trešdaļas augstskolu absolventu ir sievietes un Eiropas Savienības dalībvalstu vidū tieši Latvijā augstos amatos visvairāk strādā sievietes. „Šogad Latvija ir mainījusi sieviešu vietu pasaules politikas kartē – kopš 22.janvāra pirmo reizi Latvijā par Ministru prezidenti kļuvusi sieviete un kopš 28.februāra arī Satversmes tiesu vada sieviete,” uzsvēra S.Āboltiņa, kura ir trešā sieviete, kura Latvijā ieņem parlamenta priekšsēdētāja amatu.

Dzimumu līdztiesības statistikai ir augšupejoša pozitīva tendence, tomēr mēs nedrīkstam ieslīgt pašapmierinātībā, teica Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka šīs tiesības un brīvības ir jānodod arī nākamajām paaudzēm, nodrošinot izglītības iespēju.

Noslēgumā S.Āboltiņa savām kolēģēm ar gandarījumu sacīja: „Šodien es redzu pasauli, kurā mana meita ne vien tiecas pēc iespējām, kuras ir manam dēlam, bet kurā viņai tās patiešām ir. Un manam dēlam ir vienlīdzīgas iespējas ar manu meitu.”

Saeimas priekšsēdētāja līdz 18.martam uzturas darba vizītē Šveices pilsētā Ženēvā, kur kā Starpparlamentu Savienības Latvijas nacionālās grupas locekle piedalās Starpparlamentu Savienības sesijā. Starpparlamentu Savienība ir lielākā un vecākā starpparlamentu organizācija, kas dibināta 1889.gadā un apvieno 168 valstu parlamentus. Ikgadējā Starpparlamentu Savienības sesija šogad notiek jau 130.reizi.


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde