Āboltiņa Horvātijas parlamenta spīkeram: esam gandarīti, ka horvātiem noder Latvijas eirointegrācijas pieredze

(14.03.2014.)

Esam gandarīti, ka Horvātijai kā jaunākajai Eiropas Savienības (ES) dalībvalstij ir noderīga Latvijas eirointegrācijas pieredze, ieviešot ES normas nacionālajā tiesiskajā regulējumā. Esam ieinteresēti un gatavi arī turpmāk Horvātijas ekspertiem sniegt nepieciešamo atbalstu un padomu. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvitā Āboltiņa, piektdien, 14.martā, tiekoties ar Horvātijas parlamenta priekšsēdētāju Josipu Leko (Josip Leko). Abu amatpersonu saruna notika Romā Saeimas priekšsēdētajas darba vizītes Itālijā ietvaros.

 Valstu divpusējās attiecības abu parlamentu spīkeri raksturoja kā labas un draudzīgas, uzsverot nepieciešamību veicināt sadarbību un apmainīties ar viedokļiem par aktuālajiem starptautiskās un reģionālās politikas jautājumiem. Saeimas priekšsēdētāja aicināja savu Horvātijas kolēģi uz aktīvu sadarbību arī Eiropas jautājumos, aizstāvot abu valstu kopīgās intereses ES.

J.Leko pateicās Latvijai par sniegto atbalstu laikā, kad viņa valsts mēroja ceļu uz dalību ES, kā arī apsveica Latviju ar sekmīgu eiro ieviešanu. Horvātijas parlamenta priekšsēdētājs arī pauda gandarījumu, ka šovasar abas valstis savienos tiešais avioreiss, paverot plašākas sadarbības iespējas ekonomikā un kultūrā, kā arī veicinot tūrismu un kontaktus starp iedzīvotājiem.

Tikšanās laikā pārrunāta arī situācija Ukrainā. Amatpersonas bija vienisprātis, ka Eiropai uz notiekošajiem procesiem jāspēj reaģēt ātri un jārunā vienā balsī.

Apspriežot gaidāmo Latvijas prezidentūru ES Padomē, S.Āboltiņa informēja, ka Latvija patlaban strādā pie prezidentūras prioritāšu formulēšanas un sešu mēnešu programmas izstrādes. Kā divus Latvijas prezidentūrai būtiskus tēmu lokus Saeimas priekšsēdētāja iezīmēja Austrumu partnerību un sadarbību ar Centrālāzijas reģionu. Tāpat 2015.gada maijā esam plānojuši organizēt Austrumu Partnerības samitu, informēja S.Āboltiņa.

Amatpersonām apspriežot eiro ieviešanas norisi Latvijā, S.Āboltiņa informēja, ka process noritēja gludi, droši un saskaņā ar plānu un pāreju uz eiro kā izdevušos novērtējuši gandrīz 80 procenti iedzīvotāju. Pāreja uz kopīgo ES valūtu ir bijusi veiksmīga, lielā mērā pateicoties koordinētai publiskā, privātā un nevalstiskā sektora, kā arī iedzīvotāju sadarbībai, pauda Saeimas priekšsēdētāja. Būtiskas bažas pirms eiro ieviešanas saistījās ar iespējamo cenu kāpumu, un šim jautājumam tika veltīta būtiska uzmanība gan komunikācijas kampaņā, gan patstāvīgi veicot cenu monitoringu. S.Āboltiņa pauda mūsu valsts gatavību dalīties arī eiro ieviešanas praktiskajā pieredzē.

Sarunas noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka Rīga šogad ir kļuvusi par Eiropas kultūras galvaspilsētu un gada garumā piedāvās vairāk nekā 200 kultūras pasākumu. Mūsu galvaspilsēta šogad būs populārs galamērķis cilvēkiem no visas pasaules, un arī Horvātijas iedzīvotajiem un uzņēmējiem tā ir lieliska iespēja iepazīt un iemīlēt Latviju, pauda S.Āboltiņa.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157642338338853/

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt