Saeimas priekšsēdētāja parlamentā tiekas ar Ķīnas vēstnieku

(12.03.2014.)
VideoGalerija

Latvijai un Ķīnai ir stabilas un konstruktīvas divpusējās attiecības, un tās raksturo aktīvs politiskais dialogs. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, trešdien, 12.martā, Saeimas namā tiekoties ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Jangu Guocjangu (Guoqiang Yang).

Tikšanās laikā puses pārrunāja gaidāmo Ķīnas parlamenta delegācijas vizīti Latvijā. Saeimas priekšsēdētāja apliecināja, ka Latvijas parlamentā Ķīnas delegāciju uzņems plašs Saeimas deputātu loks. Savukārt vēstnieks sacīja, ka šī būs abu valstu divpusējām attiecībām vēsturiski nozīmīga tikšanās.

Tāpat pārrunāta S.Āboltiņas plānotā vizīte Ķīnā, kurā Saeimas priekšsēdētāja dosies pēc Nacionālā Tautas kongresa priekšsēdētāja aicinājuma. Vēstnieks uzsvēra, ka šī vizīte būs nozīmīgs ieguldījums abu valstu divpusējās sadarbības paplašināšanā.

Runājot par Latvijas un Ķīnas sadarbību ekonomikā, Saeimas priekšsēdētāja akcentēja dzelzceļa nozīmi tirdzniecības sakaros starp abām valstīm. Kā būtiskas abu valstu sadarbības jomas vēstnieks minēja izglītību un kultūru, tūrismu, kā arī sadarbību investīciju jomā. Tāpat vēstnieks sacīja, ka veiksmīga sadarbība saista arī Latvijas un Ķīnas institūcijas, tostarp nozaru ministrijas.

Tikšanās laikā Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš izteica rūpes saistībā ar aizvadītajā nedēļā bez vēsts pazudušo Malaizijas lidmašīnu, kurā atradās arī daudzi Ķīnas pilsoņi.

Pārrunāta arī situācija Ukrainā. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka jautājums par Ukrainas teritoriālo vienotību nav diskutējams, jo to nodrošina virkne starptautisku dokumentu. Arī O.Ē.Kalniņš uzrunāja vēstnieku saistībā ar notikumiem Ukrainā, akcentējot, ka ir būtiski uzsvērt valsts teritoriālo nedalāmību. Vēstnieks piekrita un apliecināja, ka Ķīna atbalsta neiejaukšanos Ukrainas iekšējās lietās.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157642244317935/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=QllenC6WoWQ&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 9.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 9.maija kārtējā sēde
10:30  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:45  Eiropas pikniks par godu Latvijas divdesmitgadei Eiropas Savienībā
12:45  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
17:00  2024.gada 9.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta