Inese Lībiņa-Egnere AAE vēstniekam: Latvija ir atvērta sadarbībai

(27.02.2014.)
Galerija

Starp Latviju un Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE) izveidojies draudzīgs un konstruktīvs politiskais dialogs, un mūsu valsts ir atvērta ciešākai sadarbībai visās iespējamajās jomās. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, ceturtdien, 27.februārī, Saeimas namā tiekoties ar Apvienoto Arābu Emirātu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Džumā Mubaraku Al Džunaibi (Jumaa Mubarak Al Junaibi). Vēstnieks Latvijas parlamentā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

 Sveicot viesi Saeimā, Inese Lībiņa-Egnere abu valstu attiecības raksturoja kā labas un draudzīgas, ar lielu izaugsmes potenciālu. „Mums ir visi priekšnosacījumi, lai valstu divpusējās attiecības attīstītos visās sadarbības jomās, ieskaitot ekonomiku, tūrismu, kultūru un izglītību,” sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre. Kā dažas no perspektīvajām sadarbības jomām ekonomikā Latvija saskata kokrūpniecību, pārtikas ražošanu, veselības tūrismu, zaļās tehnoloģijas, kā arī farmāciju un IT nozari. I.Lībiņa-Egnere sveica vēstnieku ar viņa valsts izcīnīto iespēju Dubaijā rīkot starptautisko izstādi Expo2020, uzsverot, ka tas ir nozīmīgs panākums un iespēja valstij gan nacionālā, gan arī starptautiskā mērogā.

 Amatpersonas pauda gandarījumu, ka pēdējā laikā aktivizējies abu valstu politiskais dialogs, un to apliecina arī drīzumā gaidāma AAE ārlietu ministra vizīte Latvijā. Tikšanās laikā pārrunātas arī parlamentārās sadarbības iespējas starp abām valstīm.

Vēstnieks atzinīgi vērtēja Latvijas ieceri atvērt mūsu valsts diplomātisko pārstāvniecību Abū Dabī, uzsverot, ka tas būs nozīmīgs solis abu valstu sadarbībā. Amatpersonas bija vienisprātis, ka ciešākus kontaktus starp abu valstu uzņēmējiem un iedzīvotājiem veicina gan tiešie avioreisi starp Rīgu un Abū Dabī, gan perspektīvā plānotā bezvīzu režīma ieviešana starp AAE un Eiropas Savienību.

Pārrunājot sadarbību ekonomikā, vēstnieks pauda interesi par sadarbību starp Dubaijas un Rīgas ostām kā vienu no nozīmīgākajām jūras ostām Baltijas reģionā. Savukārt I.Lībiņa-Egnere uzsvēra, ka abas valstis ģeogrāfiski atrodas stratēģiski svarīgās vietās un Latvija sadarbības partneriem var piedāvāt labi attīstītu transporta infrastruktūru, konkurētspējīgas ražošanas un darbaspēka izmaksas, kā arī augsti izglītotu speciālistu atbalstu.

Diplomātiskās attiecības starp Latviju un AAE nodibinātas 1995.gada 18.septembrī. Pirmais AAE nerezidējošais vēstnieks darbam Latvijā bija nozīmēts 2010.gadā. Džumā Mubaraku Al Džunaibi pastāvīgi rezidē Vācijas galvaspilsētā Berlīnē. 


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157641605979554/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesības   

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 17.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēde
13:00  Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Raimonda Bergmaņa tikšanās ar Lietuvas Republikas aizsardzības ministru Laurynas Kasčiūnas