S.Āboltiņa: Latvija un Kazahstāna ir ieinteresētas ciešākā sadarbībā ekonomikā

(29.01.2014.)

Latviju un Kazahstānu vieno aktīvas un konstruktīvas attiecības gan politikā un ekonomikā, gan arī kultūrā, un abas puses redz labas izredzes aktivizēt šo veiksmīgo starpvalstu dialogu. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, trešdien, 29.janvārī, Saeimas namā tiekoties ar Kazahstānas Republikas ārlietu ministru Erlanu Idrisovu (Erlan Idrissov).

 Pārrunājot parlamentāro sadarbību, Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par aktīvo Latvijas parlamentāriešu grupu sadarbībai ar Kazahstānas parlamentu, uzsverot: fakts, ka to vada Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs, apliecina, cik nozīmīgu lomu piešķiram šim attiecībām. Atsaucoties E.Idrisova aicinājumam attīstīt parlamentāro dialogu, S.Āboltiņa apliecināja Saeimas gatavību ciešāk sadarboties gan deputātu un komisiju līmenī, gan nododot kolēģiem Kazahstānā Saeimas administrācijas praktiskā darba pieredzi.

S.Āboltiņa sarunā atsaucās uz veiksmīgo Valsts prezidenta vizīti Kazahstānā un atgādināja, ka joprojām spēkā ir uzaicinājums Kazahstānas parlamenta spīkeram vizītē apmeklēt mūsu valsti. Savukārt E.Idrisovs parlamenta spīkera vārdā nodeva Saeimas priekšsēdētājai ielūgumu apmeklēt Kazahstānu.

Puses bija vienisprātis par nepieciešamību attīstīt sadarbību ekonomikā. E.Idrisovs kā savas valsts prioritātes minēja transporta un tranzīta nozari, atzīstot, ka Latvijas ostas ir nozīmīgs tirdzniecības tilts starp Āziju un Eiropu. Savukārt Latvijai Kazahstāna ir lielākais ekonomiskās sadarbības partneris Centrālāzijā un mūsu puse ir ieinteresēta padziļināt sadarbību arī farmācijas, pārtikas rūpniecības un informācijas tehnoloģiju jomā. S.Āboltiņa uzsvēra – Latvija ir ieguvusi būtisku pieredzi, nodrošinot NATO nemilitāro kravu tranzītu uz Afganistānu, un ir būtiski šīs iestrādes izmantot arī pēc NATO spēku izvešanas, iedzīvinot Jaunā zīda ceļa koncepciju.

Savukārt Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs kā būtisku aspektu valstu attiecību intensificēšanai minēja nepieciešamību atjaunot tiešos avioreisus, kā arī, ņemot vērā aktīvo Kazahstānas vēstnieka darbu, lūdza vērtēt iespēju Rīgā atvērt Kazahstānas diplomātisko pārstāvniecību. Patlaban vēstnieks rezidē Viļņā.

Pārrunājot sadarbību kultūrā, S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu bagātinās kazahu kultūras programma, un aicināja Kazahstānas iedzīvotājus īpaši šogad apmeklēt mūsu galvaspilsētu. Savukārt ārlietu ministrs kā būtisku faktoru, kas veicinās kontaktus starp abu valstu iedzīvotājiem, minēja vīzu režīma liberalizāciju. 

 
Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157640279685893/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=v3IzMHNZ6Zg&feature=c4-overview&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt