Solvita Āboltiņa Vatikānā tiekas ar pāvestu Francisku

(18.12.2013.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa trešdien, 18.decembrī, Vatikānā tikās ar Viņa Svētību pāvestu Francisku.

Tikšanās sākumā Saeimas priekšsēdētāja nodeva Romas pāvestam Latvijas cilvēku sveicienus Ziemassvētkos, atzīstot, ka Kristus dzimšanas svētki ir vienas no nozīmīgākajām dienām kristīgajā kalendārā, kas ļauj ielūkoties dvēselē, rast mieru, piepildījumu un gūt spēku jaunam dzīves cēlienam.

Attiecības starp Latviju un Svēto Krēslu tradicionāli ir ļoti labas un balstās savstarpējā cieņā un izpratnē, pāvestam Franciskam teica S.Āboltiņa, uzsverot, ka Latvija augstu vērtē, ka Vatikāns nekad nav atzinis Latvijas prettiesisko iekļaušanu Padomju Savienībā.

Saeimas priekšsēdētāja, tiekoties ar Romas pāvestu, uzsvēra, ka nesenā globālā finanšu un ekonomikas krīze ir ne vien smagi skārusi valstis visā pasaulē, bet arī atstājusi dziļas pēdas cilvēku dvēselēs. Tādēļ valstu ekonomiskā atlabšana nav iespējama bez sabiedrības morālās un garīgās atjaunotnes, atbildības uzņemšanās un spējas domāt ilgtermiņā.

Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka mūsu valsts politiskie līderi augstu novērtē baznīcas lomu sabiedrības saliedēšanā un morālajā atjaunotnē. „Esam lepni arī par veiksmīgo valsts un baznīcas sadarbību, kāda ir izveidojusies Latvijā,” piebilda Latvijas parlamenta vadītāja.

S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka Latvijā ir attīstīta ekumēniskā tradīcija un reliģiskās kopienas spēj harmoniski līdzpastāvēt un veiksmīgi sadarboties. „Tas, ka valstij nozīmīgos brīžos kristīgās konfesijas Latvijā vienojas kopīgos dievkalpojumos, apliecina ticīgo kopienu briedumu un var kalpot par paraugu Eiropai un pasaulei,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa atzina, ka kopš pāvesta Jāņa Pāvila II vizītes Latvijā ir pagājuši jau 20 gadi, taču Latvijas ticīgajiem šis notikums joprojām ir labā atmiņā. Saeimas priekšsēdētāja izteica uzaicinājumu Viņa Svētībai pāvestam Franciskam vizītē apmeklēt Latviju, jo šobrīd jau ir uzaugusi jauna paaudze.

Tikšanās noslēgumā S.Āboltiņa pāvestam uzdāvināja katoļu bīskapa Boļeslava Sloskāna fotoportretu. B.Sloskāns piedzīvojis nežēlīgas mocības un spīdzināšanu Padomju Savienības cietumos un izsūtījumā unir pirmais latvietis, par kuru Vatikānā sākts kanonizācijas process viņa iecelšanai svēto kārtā.

Saeimas priekšsēdētāja Vatikāna apmeklējuma laikā sniedza interviju Vatikāna Radio latviešu redakcijai.

S.Āboltiņa ir pirmā no visiem Saeimas priekšsēdētājiem, kura tikusies ar Vatikāna vadību. 



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 17.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēde
13:00  Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Raimonda Bergmaņa tikšanās ar Lietuvas Republikas aizsardzības ministru Laurynas Kasčiūnas